Rusija

Zaharova: Srbi su bili direktne žrtve NATO-a

U kontingentu NATO-a operacije sa municijom sa osiromašenim uranijumom u velikoj meri su izvodili italijanski vojnici… U zoni odgovornosti italijanskih vojnika u Jugoslaviji bačeno je više od polovine cele municije sa osiromašenim uranijumom, poručila je portparolka ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Srbi su bili direktne žrtve NATO-a© Getty © Darko Bandic/Newsmakers

Velika Britanija želi isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu da pretvori teritoriju Ukrajine u "spaljenu zemlju", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je skrenula pažnju na saopštenje britanskog Ministarstva odbrane u kojem se navodi da će uticaj municije sa osiromašenim uranijumom na zdravlje vojnika i životnu sredinu biti "verovatno nizak".

"Britanija, snabdevajući Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom želi da njenu teritoriju pretvori u spaljenu i pustu zemlju. Tamo neće govoriti ruski, neće govoriti ukrajinski, biće opšta tišina. Kako što je u Pripjatu i Černobilju", napisala je ona na Telegramu.

Zaharova je podsetila da NATO masovno proizvodi municiju sa osiromašenim uranijumom i da je koristi u svojim operacijama.

"U kontingentu NATO-a operacije sa municijom sa osiromašenim uranijumom u velikoj meri su izvodili italijanski vojnici… U zoni odgovornosti italijanskih vojnika u Jugoslaviji bačeno je više od polovine cele municije sa osiromašenim uranijumom", dodala je ona.

"Srbima je bila dodeljena uloga direktnih žrtava, a Italijanima sekundarna - proučavano je kako osiromašeni uranijum utiče na osoblje koje ga koristi", rekla je Zaharova.

Ona je podsetila na sve veći broj tužbi Italijana protiv svog Ministarstva odbrane.

"Glavni razlog je isti - onkologija. Rak koji se dobija pri rukovanju municijom sa osiromašenim uranijumom", rekla je ona.

image
VV inauguration
banner