Rusija

Peskov odgovorio Kulebi: Crno more nikada neće biti more NATO-a

Ovo je zajedničko more za sve primorske države, to bi trebalo da bude more saradnje, interakcije i bezbednosti, poručio je portparol Kremlja
Peskov odgovorio Kulebi: Crno more nikada neće biti more NATO-awww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Crno more nikada neće biti more NATO-a, to je zajedničko more i mora postojati nedeljiva bezbednost, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Crno more nikada neće biti more NATO-a. Ovo je zajedničko more za sve primorske države, to bi trebalo da bude more saradnje, interakcije i bezbednosti. Štaviše, to bi trebalo da bude nedeljiva bezbednost", rekao je Peskov.

On je naglasio da je ova izjava zasnovana na dve kontradiktornosti: NATO i demilitarizacija su koncepti koji se međusobno isključuju.

Podsetimo, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je da se Crno more pretvori u "more NATO-a", istovremeno navodeći potrebu za njegovom demilitarizacijom.

"Došlo je vreme da se Crno more pretvori u ono što je postalo Baltičko more – u more NATO-a. Apelujemo na demilitarizaciju Crnog mora kako bi miroljubive zemlje koje poštuju zakon mogle da ga koriste za trgovinu i putovanja", izjavio je Kuleba na konferenciji o pitanjima bezbednosti Crnog mora u Bukureštu.

Rusija i Zapad u ratnim vremenima, vodi se totalni informacioni rat

Rusija i zemlje kolektivnog Zapada rade u ratno vreme, vodi se sveopšti informacioni rat, izjavio je Peskov.

"I Rusija i zemlje kolektivnog Zapada rade u ratno vreme. NATO ima protokole za rad sa medijima, a to je lansiranje dezinformacija i zaustavljanje tokova informacija iz inostranstva. Ono što se sada dešava je egzistencijalno za Rusiju. Za nas je to pitanje života i smrti. I imamo samo jednu opciju – da sve ide našim tokom", naglasio je.

Prema njegovim rečima, to obavezuje ruske stručnjake da budu profesionalniji - da "rade ne radi izveštaja, već radi kvalitativne promene u životu ljudi".

Peskov je istakao sve veći značaj društvenih mreža, rekavši da je potreban ciljani informacioni rad.

Rusija će analizirati odluku Haga da isplati Naftogasu odštetu 

Peskov je dodao da će Rusija analizirati odluku Tribunala u Hagu da obaveže Rusku Federaciju da isplati Naftogasu pet milijardi dolara nadoknade za štetu od gubitka imovine na Krimu.

"Ova tužba nije nova. Odluka je novu i nju će naši stručnjaci, koji se bave zaštitom naših prava u ovom slučaju, analizirati i doneti odluke kako će se dalje postupiti", rekao je portparol Kremlja, odgovarajući na pitanje da li će Rusija platiti i kakva će biti njena reakcija.

Podsetimo, ranije je šef ukrajinskog "Naftogasa" Aleksej Černišov rekao da je "arbitražni sud u Hagu naložio Rusiji da isplati kompaniji pet milijardi dolara za odštetu zbog gubitka imovine na Krimu".

Sve veće učešće NATO-a produžava sukob u Ukrajini

Povećanje stepena angažovanja NATO-a produžava sukob u Ukrajini, ali neće promeniti suštinu onoga što se dešava, pa će se Specijalna operacija nastaviti do gorkog kraja, poručio je portparol Kremlja.

"Prošlo je šest meseci od mog putovanja u Lugansk. Za to vreme, konture globalnog rata koji se vodi, postale su jasnije. Rat je postao oštriji, nemilosrdniji. Stepen uključenosti NATO-a u sukob je povećan. Glavna stvar je pozitivan ishod za nas", rekao je Peskov na "Radionici novih medija".

On je istakao da oni koji žive u Lugansku vide kako se popravljaju i grade putevi, stvara infrastruktura.

"Desetine hiljada ljudi radi, ulaže se ogroman trud. Proces oporavka je u toku, a ovo je najmanji deo onoga što država može da uradi za nove regione. Maksimum koji zemlja treba da uradi je da zaštiti nove regione od opasnosti. Stoga će se Specijalna vojna operacija nastaviti sve do pobede", kazao je.

Peskov o patriotizmu

Peskov je rekao da je za njega patriotizam ljubav prema porodici, poslu i želja da se živi u svojoj zemlji i da se učini boljom.

"Šta je patriotizam? Ovo je kada voliš partnera, rađaš decu, radiš na svom omiljenom poslu, voliš svoju porodicu više od svega. Radiš da ti porodica bude zdrava, pametna. A u isto vreme želiš da živiš u ovoj zemlji i radiš sve samo najbolje za nju. Nemoj joj nauditi. A kad vidiš loše ne možeš da ćutiš, nego kažeš da je loše. A kad vidiš dobro, ponosite se s tim", naveo je.

image