Rusija

Zaharova o istrazi Severnog toka: Nikad neće objaviti fotografije sa mesta napada

Između Rusije i država koje vode istragu nema dijaloga, jer se te zemlje trude da informacije ostanu nedostupne, kazala je ruska zvaničnica
Zaharova o istrazi Severnog toka: Nikad neće objaviti fotografije sa mesta napadawww.globallookpress.com © MFA Russia

Počinioci terorističkog napada na Severni tok još nisu pronađeni, između ostalog i zbog nedostatka političke volje zemalja (Nemačka, Danska i Švedska), koje istražuju napad, da obezbede transparentnost istrage, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Tokom brifinga je još jednom ukazala da istraga može da bude transparentna jedino uz učešće nadležnih ruskih organa i "Gasproma".

"I zaista, nema informacija o istrazi Severnog toka", dodala je Zaharova. 

Na notu ruske ambasade u Stokholmu, od 12. aprila, da se hitno podele informacije o okolnostima terorističkih napada na gasovode kao i podaci o umešanim licim, Švedska je poslala samo formalni odgovor da je istraga u toku, podsetila je Zaharova.

"Klasičan začarani krug. Teatar apsurda", zaključila je Zaharova i ukazala da između Rusije i država koje vode istragu nema dijaloga jer se te zemlje trude da informacije o napadu ostanu nedostupne.

"Međutim, nekih informacija ipak ima. U medijima zapadnih zemalja se šire neosnovane rusofobične insinuacije, očigledno na predlog vojnih i specijalnih službi", dodala je ruska zvaničnica, podsećajući na informaciju koju je danska vojska dostavila listu "Informašon".

Danski list je nedavno objavio informacije, kako je ruski ratni brod SS-750 viđen u zoni eksplozije gasovoda četiri dana pre incidenta. Prema informacijama lista, na brodu je navodno mogla da postoji oprema za specijalne operacije na dnu mora. List navodi da danske obaveštajne službe raspolažu fotografijama ruskog broda. 

Međutim, prema rečima Zaharove, slike nikada nisu i neće biti objavljene.

"Svako normalan će da pita, gde su te slike. Dajte da vidimo. Ali nećete ih videti, zbog, kako je Danska ukazala, njihove 'osetljive' prirode", kazala je Zaharova.

Očigledno, takva saznanja nemaju za cilj da se utvrdi istina, već su, naprotiv, osmišljena da situaciju učine nedovoljno jasnom, rekla je Zaharova.

"Zapad želi da stvori alternativne verzije napada i da skrene pažnju sa istine", dodala je.

"Hajde da odbacimo nagađanja naših NATO kolega, s obzirom da postoje javno dostupne informacije", predložila je ruska zvaničnica začuđena što danski mediji i mornarica nisu došli do istih.

U periodu od 19. do 24. septembra 2022. godine, ruska Baltička flota je u okviru planske vežbe uvežbavala praktična dejstva na morskim poligonima Baltičkog mora, podsetila je. Snage i sredstva Baltičke flote uključene u vežbu tokom navedenog perioda nisu mogle da se nalaze u zoni terorističkog napada u blizini gasovoda Severni tok 2 zbog velike geografske udaljenosti poligona za borbenu obuku flote, dodala je.

"Sve aktivnosti borbene obuke Baltičke flote izvođene su na poligonima u jugoistočnom i centralnom delu Baltičkog mora, dok se mesto eksplozije gasovoda Severni tok 2 nalazi u blizini ostrva Bornholm u Danskoj, u zapadnom delu Baltičkog mora", precizirala je.

Ostrvo Bornholm se nalazi u ekonomskoj zoni Kraljevine Danske, gde su, kako je rekla, po definiciji, bilo kakve aktivnosti i akcije snaga Baltičke flote isključene u skladu sa zahtevima Konvencije Ujedinjenih nacija o morskom pravu.

Sama činjenica da se nova "verzija" o navodnoj umešanosti Rusije pojavila u zapadnim medijima posle više od šest meseci nakon stvarnog događaja je, prema rečima ruske zvaničnice, još jedan dokaz da se kampanja dezinformisanja, koju Zapad vodi, nastavlja.

Terorizam u svetu cveta zbog oružja koje dospeva na crno tržište

Teroristička aktivnost u svetu može dostići neviđene razmere zbog preprodaje oružja koje Zapad isporučuje Ukrajini, rekla je Zaharova tokom brifinga.

Kako je istakla, preprodaja oružja na crnom tržištu ne brine kolektivni Zapad, pošto glavna zainteresovana strana – Sjedinjene Američke Države – teži da, uprkos zdravom razumu, izvuče novu komercijalnu korist.

"Glavna pretnja je to što terorističke i kriminalne aktivnosti mogu dostići do sada neviđene razmere, posebno ako u njihove ruke dođu projektili", zaključila je Zaharova.

Sve o čemu je ruska strana govorila upozoravajući na opasnost od preprodaje oružja koje Zapad isporučuje Ukrajini se obistinilo, rekla je i dodala da ćutanje zapadnih zvaničnika mora da se prekine, jer se oružje već našlo i na evropskom tlu.

Prema njenim rečima, na internetu se mogu naći sve vrste oružja i municije koje Zapad šalje Ukrajini, a za njihovu kupovinu se koriste i kriptovalute. 

"Teroristi, ekstremisti i kriminalne grupe su postali potrošači. Sve će to, bez sumnje, poslužiti kao moćan katalizator za preraspodelu kriminalnih sfera uticaja i organizovanje ratova kriminalnih grupa", objasnila je Zaharova.

Ideja da će oružje koje zapadne zemlje isporučuju kijevskom režimu ostati na teritoriji Ukrajine je greška i zabluda, a uveravanje svojih građana u to je krivično delo, sigurna je Zaharova.

"Činjenica je da kriminalci i teroristi ovo oružje ne koriste samo u borbi jedni protiv drugih, već i protiv najobičnijih civila, društva, ili pak države", upozorila je ona.

Američka vojska u Finskoj

Rusija će biti prinuđena da preduzme vojne i druge mere odgovora ako vojska NATO-a iskoristi teritoriju Finske, rekla je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Pomno pratimo planove Severnoatlantske alijanse u odnosu na Finsku. Potvrđujemo da će Ruska Federacija biti prinuđena da preduzme određene mere, kako vojno-tehničke, tako i druge, kako bi zaustavila pretnje našoj nacionalnoj bezbednosti koje proizilaze iz ovoga", rekla je ona, komentarišući planove a sklapanje sporazuma o korišćenju finske teritorije od strane američke vojske.

Sporazum o korišćenju finske teritorije od strane američke vojske predstavlja dokaz da je Helsinki izgubio suverenitet, dodala je ona.

"Međutim, i u samoj Finskoj i u NATO-u moraju biti svesni da formiranje trupa na severu Evrope samo dovodi do povećanja vojno-političkih tenzija i u ovom regionu", objasnila je.

Diskriminacija na Zapadu

Moskva poziva na hitan prekid diskriminacije svih Rusa s obzirom da zapadne zemlje nastavljaju grubo kršenje prava ruskih građana, naglasila je Zaharova.

Od početka Specijalne vojne operacije (SVO) u zapadnim zemljama "rusofobska kampanja, bez presedana po obimu i nivou bezakonja, počela da uzima maha", rekla je ruska zvaničnica.

"Žrtve lova na sve rusko", prema njenim rečima, nisu samo građani Ruske Federacije, već često i drugi narodi koji se služe ruskim jezikom. Kampanja rusofobije je nastala u Vašingtonu, Londonu i Briselu, ali se raznim kanalima širi i prevazilazi granice neprijateljskih zemalja", precizirala je Zaharova.

Kao primer diskriminatornog ponašanja navela je nedavni slučaj kada su poljske snage bezbednosti zauzele školsku zgradu u ruskoj ambasadi u Varšavi. Prema njenim rečima, to se dogodilo uz kršenje svih mogućih obaveza u oblasti diplomatskih odnosa.

"Rusija će odgovoriti veoma oštro, ne samo na zauzimanje škole u Varšavi, već i na sveopštu rusofobsku politiku. Više puta smo na delu pokazali da držimo datu reč", kazala je ona.

image