Rusija

Putin i Žaparov uoči Dana pobede: Pamtimo podvige očeva i dedova!

Predsednik Kirgizije se zahvalio na pozivu i kazao da mu je drago što je u Moskvi uoči 78. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu
Putin i Žaparov uoči Dana pobede: Pamtimo podvige očeva i dedova!www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin se sastao sa predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovim u Kremlju, dan uoči Dana Pobede koji obeležavaju obe države kao pobednice u Drugom svetskom ratu.

"Značajno je što ste danas sa nama. U ove dane se svi podsećamo i dobro znamo da je 360.000 stanovnika Kirgistana otišlo na front u jednom trenutku, a više od polovine, 134.000, ako se ne varam, nije se vratilo", rekao je predsednik Rusije svom kolegi.

Žaparov se zahvalio na pozivu i kazao da mu je drago što je u Moskvi uoči 78. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

"Kirgizi nikada neće zaboraviti herojstvo svojih očeva i dedova, koji su prošli kroz teška iskušenja za dobrobit slobode budućih generacija", rekao je kirgistanski predsednik.

Sastanak lidera je u toku, a kako javlja Kremlj, na dnevnom redu je trenutno stanje i planiranje razvoja obostrano korisne saradnje u trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi.

Biće reči i o daljem jačanju rusko-kirgizijskih odnosa strateškog partnerstva i savezništva, o interakciji u okviru integracionih asocijacija, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

image