Rusija

Putin: Pozitivne prognoze razvoja ruske ekonomije, Severni morski put prioritet

Ruski predsednik na sastanku sa članovima vlade
Putin: Pozitivne prognoze razvoja ruske ekonomije, Severni morski put prioritet© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Prognoze razvoja ruske privrede za ovu godinu su pozitivne, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Naša industrijska proizvodnja sada raste. Generalno imamo pozitivne prognoze razvoja privrede za ovu godinu", rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade.

Ruski predsednik je naveo da je Severni morski put jedan od strateških prioriteta i da u ovoj situaciji na njemu ne treba štedeti.

"Razvoj Severnog morskog puta je jedan od očiglednih strateških prioriteta. Ovde, verovatno, ne treba štedeti niti smanjivati troškove zbog trenutne situacije", rekao je Putin.

Šef države je napomenuo da Rusija namerava da razvija Severni morski put, uključujući i učešće zainteresovanih stranih partnera.

"Moramo da razmišljamo o budućnosti, Severni morski put se otvara, to je očigledno. Upravo sada su kolege (članovi vlade) govorili o klimatskim promenama, da li je to dobro ili ne, ali to se dešava", naglasio je.

Putin je dodao da su već pokrenute redovne linije nuklearnog teretnog broda, kao i da je pušten u rad drugi nuklearni ledolomac Ural.

Ruski lider je istakao da će trenutna situacija omogućiti Rusiji da sprovede sve svoje ambiciozne infrastrukturne projekte, kao što je pokretanju celogodišnjeg brodskog saobraćaja Severnim morskim putem.

Cena gasa "malo pala"

Ruski lider je dodao da je cena gasa "malo pala" i da Rusija smanjuje proizvodnju, da bi podržala tržišne cene.

"Postavili smo određenu cenu za gas. Ona je malo pala. Smanjujemo proizvodnju, ali je, ipak, imamo na odgovarajućem nivou. Cene variraju na svetskim tržištima. Ali sve naše akcije, uključujući i dobrovoljne redukcije proizvodnje povezane su sa potrebom održavanja određene cene na svetskim tržištima", kazao je.

On je dodao da je Rusija u kontaktu sa svojim partnerima iz OPEK+ i da je situacija apsolutno stabilna.

image
VV inauguration
banner