Rusija

Putin: Zapad želi da podeli Rusiju na desetine malih država - neće im poći za rukom

Provokatori sa Zapada se rukovode zapadnim obrascima, polaze od toga da je kulturna raznolikost Rusije njena slabost, ali to nije istina, poručio predsednik
Putin: Zapad želi da podeli Rusiju na desetine malih država - neće im poći za rukom© Tanjug/ Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Zapad je mislio da su kulturna i nacionalna raznolikost Rusije njena slabost, ali život i izazovi sa kojima su se sretale etničke grupe koje čine Rusku Federaciju, pokazale su da je to njena snaga koja sve pobeđuje, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Saveta za međunarodne odnose.

Provokatori sa Zapada se, prema njegovim rečima, rukovode zapadnim obrascima, polaze od toga da je kulturna raznolikost Rusije njena slabost, ali to nije tako, siguran je predsednik.

"Dok stvaraju provokacije bazirane na nacionalnoj osnovi, naši neprijatelji govore od dekolonizaciji, govore, svojim jezikom", kazao je Putin i naglasio da Zapad dobro zna šta je kolonizacija, i da, govoreći o Rusiji govori o sebi i o neokolonizmu u kojem živi.

Neprijatelji Rusije govore kako će je podeliti na desetine malih država kako bi je lakše iskoristili za svoje interese, ukazao je Putin, tvrdeći da Zapad i ne može da ima druge ciljeve.

Međutim, to im neće poći za rukom, siguran je ruski predsednik.

Iskreni odnosi naroda koji žive u Ruskoj Federaciji gradili su se hiljadama godina. Bilo je rasprava i razmirica kao u svakoj porodici, ali porodica svih ruskih naroda gradila se postepeno dugi niz godina.

"Naši preci su, iz generacije u generaciju, zajedno radili za dobro svoje zajedničke velike Otadžbine. Umnožili smo duhovno nasleđe jedinstvene države. Raznolikost nas čini jačima, džaba se nadaju da će nas podeliti", kazao je Putin.

U borbama u zoni Specijalne vojne operacije (SVO) učestvuju kao borci i kao volonteri svi narodi Rusije, a mnogi od njih su dobili državne nagrade za hrabrost i herojstvo, kazao je ruski predsednik i naglasio da se zemlja ponosi svima njima.

"Samo nas jedinstvo čini jakima i nepobedivima, i to je glavno, od toga zavisi naše postojanje. Svi to osećaju i razumeju, i umom i srcem i dušom", dodao je ruski predsednik.

Danas u Rusiji postoji apsolutna konsolidacija naroda. Svi građani se najpre identifikuju kao građani Rusije, a tek onda kao pripadnici određene etničke grupe, kazao je Putin pozivajući se na podatke ankete na kojima su se državljani Rusije izjašnjavali o svojom građankom identitetu iz 2017. godine.

"Što nas jače pritiskaju, ujedinjeniji smo", kazao je.

Protivnici Ruske Federacije su protiv nje usmerili gotovo ceo arsenal svojih snaga, napadi na ruske vrednosti ne prestaju, rekao je predsednik Rusije.

"Vidimo kakav se agresivni spoljni pritisak sada vrši na Rusiju, na celo naše društvo. Skoro ceo arsenal je usmeren protiv nas - koriste ekonomsku, vojnu, političku, informativnu, moćnu antirusku propagandu. Napadi na našu istoriju, kultura, duhovne vrednosti ne prestaju", naveo je šef države.

"Svako od nas ima svoju malu domovinu. Ali imamo ujedinjenu, moćnu Otadžbinu, u kojoj se osećamo kao iza kamenog zida, našu Rusiju. Rusija sa velikom i raznolikom kulturom, velikom istorijom i velikim ruskim jezikom", zaključio je ruski predsednik.

image
VV inauguration
banner