Rusija

Podignuta optužnica za ubistvo ruskog ratnog izveštača Tatarskog

Atentat na poznatog ruskog vojnog komentatora organizovale ukrajinske službe
Podignuta optužnica za ubistvo ruskog ratnog izveštača Tatarskogwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Protiv Darje Trepove, koja je osumnjičena za teroristički napad u kafeu u Sankt Peterburgu u kojem je ubijen vojni komentator Maksim Fomin poznat kao Vladlen Tatarski, podignuta je optužnica, rekao je u intervjuu za "RIA Novosti" Aleksandar Bastrikin, predsednik Istražnog komiteta.

"Utvrđeno je da su organizaciju terorističkog napada, koji je rezultirao smrću ruskog ratnog dopisnika, izvršili ljudi koji su bili u Ukrajini. Takođe su preko društvenih mreža vrbovali počinioca zločina Trepovu. Nedavno je konačno podignuta optužnica za čin terorizma, nedozvoljen promet eksplozivnih naprava i falsifikovanje dokumenata", istakao je on.

Prema rečima Bastrikina, u postupcima poslušnika kijevskog režima mogu se videti cinizam i surovost.

"Trepova je pokušala da ubedi istražitelje da navodno nije znala za bombu i da je mislila da se u bisti nalazi uređaj za praćenje. Međutim, istražitelji su uspeli da utvrde da je u stvari bila svesna da je u bisti koju je predala Tatarskom bio eksploziv", rekao je šef Istražnog komiteta.

On je napomenuo da je tokom istrage saslušano oko 400 osoba.

Vladlen Tatarski ubijen je 2. aprila u kafiću na Univerzitetskom keju u Sankt Peterburgu. Ranjeno je više od 30 ljudi.

Kako navodi FSB, napad su organizovale specijalne službe Ukrajine i njihovi agenti iz redova ruske opozicije u inostranstvu. Trepova je privedena sutradan. Drugi direktni učesnik u pripremi terorističkog napada je Jurij Denisov, državljanin Ukrajine i pripadnik ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe. Upravo je on, preko dostavne službe, predao Trepovoj skrivenu eksplozivnu napravu.

image