Rusija

"Ovde smo pronašli mir": Studenti iz Angole prešli u pravoslavlje

Ovde sam našao mir, i već sam navikao na Rusiju i pravoslavlje, rekao je jedan od studenata

Emanuel Žobe i Aleksandro Edso došli su iz Angole u ​​Čeljabinsk da bi stekli muzičko obrazovanje, ali su odlučili da se krste, nakon što su spoznali lepote ruske kulture i pravoslavlja. Emanuel i Aleksandro su krenuli na kurseve bogosluženja Čeljabinske eparhije.

"Mi u Angoli uopšte nemamo muzičko obrazovanje, ali volimo muziku, pa nam je država pomogla da studiramo u inostranstvu. Uputila nas je ovamo, u Čeljabinsk. Nisam ni znao za ovaj grad, da li je lep, da li je hladno i vruće", rekao je Žobe.

Edso je rekao da je rođen u katoličkoj porodici. Došavši u Čeljabinsk, prvo je posetio katoličku crkvu, ali je posle obilaska ruskih crkava bio prožet željom da pređe u pravoslavlje.

"Išao sam u katoličku crkvu, kao i cela moja porodica, jer su oni katolici. Nisam kršten u katolicizam, samo sam išao u crkvu sa svojom bakom. I kada sam došao, rekao sam da hoću da se krstim. Ovde sam našao mir. Osećam da je ovo moj dom. Mogu reći da sam već navikao na Rusiju, Čeljabinsk i pravoslavlje", istakao je.

Edso je dodao da ga je posebno impresionirao pravoslavni pevački hor. Takođe je naglasio da, uz novo interesovanje, nije izgubio zanimanje za muziku, već će, naprotiv, dublje upoznati dela ruskih kompozitora. Dodaje da su ga posebno očarala dela Petra Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova.

image