Rusija

Porasla prodaja automobila u Rusiji, kineski proizvođači dobijaju udeo na tržištu

Svi zvaničnici u zemlji treba da počnu da voze automobile domaće proizvodnje, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin
Porasla prodaja automobila u Rusiji, kineski proizvođači dobijaju udeo na tržištu© Spencer Platt / Staff

Prodaja automobila u Rusiji porasla je za 168,8 odsto na godišnjem nivou u julu, delimično se oporavljajući od pada iz 2022. godine, pokazali su danas podaci Analitičke firme Autostat.

Podsećamo, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin pozvao državne agencije da prestanu da koriste vozila proizvedena u inostranstvu i da koriste domaća vozila. 

Analitička firma Autostat, pozivajući se na podatke svoje partnerske konsultantske kuće PPK, saopštila je da je u julu prodato 95.654 vozila, u poređenju sa 82.407 u junu i samo 35.584 u julu 2022. godine, prenosi Rojters.

Putin je juče, na sastanku predstavnika prerađivačke industrije, rekao da su neka ministarstva zatražila dozvolu da nastave da kupuju vozila inostrane proizvodnje. 

"Rekao sam da to treba potpuno zabraniti i da svi zvaničnici u zemlji počnu da voze automobile domaće proizvodnje", poručio je ruski šef države.

On im je naglasio da treba da pokušaju da razvijaju domaće brendove, domaće automobile i druge domaće proizvode.

Međutim, ruska vozila možda neće biti dovoljna da zadovolje potražnju. Zbog toga će kineski proizvođači automobila dobiti tržišni udeo u Rusiji i tako uspeti da profitiraju na povlačenju zapadnih igrača, pokazuju podaci iz auto-industrije.

Ruska "lada", inače, drži poziciju broj jedan na domaćem tržištu, sa učešćem od 32,6 odsto za period januar-jun 2023. u odnosu na 21,6 odsto prošle godine.

"Ladin" udeo blago je pao u julu, pošto je prodaja kineskih proizvođača automobila nastavila brži rast, pokazuju podaci Autostata. Kineske kompanije Haval, Čeri i Geeli zauzele su narednih šest mesta po tržišnom udelu u julu.

image