Rusija

FSB: Na Krimu uhapšen diverzant umešan u sabotažu gasovoda

Priveden je ruski državljanin, koji je po nalogu ukrajinskih specijalnih službi, umešan u izvršenje sabotaže i terorističkog akta u objektu energetske infrastrukture Republike Krim
FSB: Na Krimu uhapšen diverzant umešan u sabotažu gasovodawww.globallookpress.com © Russian FSB press service/Global Look Press

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) privela je na Krimu diverzanta koji je digao u vazduh gasovod po nalogu ukrajinskih specijalnih službi, kod koga su pronađena dva kilograma eksploziva S-4, prenose "RIA Novosti".

"FSB je zaustavila kriminalne radnje ruskog državljanina, rođenog 1980. godine, koji je po nalogu ukrajinskih specijalnih službi, umešan u izvršenje sabotaže i terorističkog akta na objektu energetske infrastrukture Republike Krim", navodi se u saopštenju službe.

Dodaje se da su u junu 2022. godine, ukrajinske specijalne službe regrutovale privedenog u Pavlogradu, Dnjepropetrovska oblast, koji je tamo prošao izviđačko-diverzantsku obuku, nakon čega je poslat na Krim.

"U garaži koja pripada okrivljenom, zaplenjena je plastična eksplozivna naprava S-4 inostrane proizvodnje, težine dva kilograma, dva EDP vojna električna detonatora, dva električna upaljača, kao i punjenje domaće proizvodnje", dodaje FSB.

Ističe se da je uhapšeni priznao da je sarađivao sa ukrajinskim specijalnim službama.

Podsetimo, vlasti Krima su 23. juna prijavile oštećenje gasovoda u selu Koreiz na južnoj obali, kada je bez gasa ostalo oko 500 pretplatnika. Dodaje se da je istog dana gasovod popravljen.

image