Rusija

Lavrov: Cinična politika Zapada odgovorna za obojenu revoluciju u Jugoslaviji

Sve više zemalja se suprotstavlja hegemoniji SAD, jer žele da kontrolišu sopstvenu sudbinu i da vode unutrašnju i spoljnu politiku orijentisanu na nacionalne interese, ističe šef ruske diplomatije
Lavrov: Cinična politika Zapada odgovorna za obojenu revoluciju u Jugoslavijiwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Zapadne zemlje na čelu sa SAD imaju dugu istoriju kršenja Povelje UN, one su organizatori obojenih revolucija širom planete, među kojima je i revolucija u Jugoslaviji, ukazuje ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u svom članku za list "Rasijskaja gazeta".

"Zapadnjaci stalno krše fundamentalne principe Povelje UN, a jedan od njih je nemešanje u unutrašnju politiku suverenih zemalja. U toj seriji je režirani treći krug izbora u Ukrajini 2004. godine, 'obojene revolucije' u Jugoslaviji, Gruziji i Kirgistanu. Konačno, otvorena podrška krvavom puču u Kijevu u februaru 2014, kao i uporni pokušaji da se ponovi scenario nasilnog preuzimanja vlasti u Belorusiji 2020. godine", podseća Lavrov.

U svom autorskom tekstu Lavrov podseća na puč koji je pre pedeset godina organizovan u Čileu, čije je svrgnuto rukovodstvo, na čelu sa legalno izabranim predsednikom Salvadorom Aljendeom za SAD predstavljalo "maltene egzistencijalnu pretnju".

"Vašington je bio i ostao užasnut pred samom idejom da druge države imaju pravo da biraju sopstveni politički i društveno-ekonomski model razvoja. I da mogu da se rukovode soptvenim nacionalnim interesima, da jačaju državni suverenitet, da poštuju kulturno-civilizacijsku samobitnost", istakao je Lavrov i podsetio da je i pre Aljendeovog stupanja na dužnost, Vašington zauzeo kurs za njegovo uklanjanje, uz korišćenje čitavog arsenala političkih ucena i pritisaka.

Činjeni su, dodao je, svi mogući napori da se unutrašnja situacija destabilizuje, odnosno sve ono što je kasnije nazvano "obojenim revolucijama".

"Danas postoji značajna količina javno dostupnog materijala koji razotkriva neprimerenu ulogu Stejt departmenta, CIA i drugih američkih resora u tim događajima. Možete se tako upoznati sa dokumentima sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti 1998. godine o 'Projektu Fjubelt' – operacijama CIA koje su imale za cilj svrgavanje Salvadora Aljendea", navodi ruski diplomata podsećajući na otkriće Simora Herša o upletenosti Bele kuće u dešavanja u Čileu.

Ovaj "istinski makijavelistički modus operandi" omogućio je, kako Lavrov pojašnjava, da naručioci puča u južnoameričkoj zemlji ostvare svoj cilj.

"A s obzirom na uspešno 'uhodavanje', taj skup destruktivnih akcija je postao neka vrsta šablona koji Vašington i njegovi sateliti i danas koriste u odnosu na suverene vlade širom sveta", istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije podseća na ozloglašenu "Monroovu doktrinu", koju Amerikanci, izgleda, žele da prošire na ceo svet kako bi celu planetu pretvorili u svoje "dvorište".

Tome se poslednjih godina aktivno suprotstavljaju države Globalnog juga i istoka koje žele da kontrolišu sopstvene sudbine i da vode unutrašnju i spoljnu politiku orijentisanu na nacionalne interese, ističe ministar.

"Neokolonijalnu, otvoreno ciničnu politiku Kolektivnog zapada sve više odbacuje većina u svetu, koja je umorna od ucena i pritisaka, između ostalog i putem sile, od prljavih informacionih ratova i geopolitičkih igara sa nultim rezultatom", zaključuje Lavrov.

image