Rusija

Medvedev: Evropa napokon priznala da Krim i Donbas nisu deo Ukrajine

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF napomenuo je da bivšim i sadašnjim predstavnicima Alijanse preostaju još tri koraka pre nego što priznaju da Ukrajina "nije zemlja, već veštački spojene teritorije"
Medvedev: Evropa napokon priznala da Krim i Donbas nisu deo Ukrajine© Lennart Preiss/Getty Images

Ideje koje se pokreću u Evropi da se Ukrajina primi u NATO bez Krima i Donbasa znače da te teritorije po njihovom shvatanju više nisu Ukrajina, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Evropa kipi. Na ulicama stotine hiljada ljudi protestuje zbog cinične zapadne podrške nasilju u Gazi. Pod maskom velikog krvoprolića na Bliskom istoku, neki sadašnji i bivši NATO zvaničnici pažljivo šire nove ideje o Ukrajini. Kažu da je treba prihvatiti u Alijansu, ali bez Krima i Donbasa. Dakle, te teritorije definitivno nisu deo Ukrajine po njihovom shvatanju", napisao je Medvedev na Telegramu.

Medvedev je napomenuo da to nije loše, ali da je važno ići dalje i da se mora priznati da Odesa, Nikolajev, Kijev i praktično sve ostalo uopšte nije Ukrajina.

Prema njegovim rečima, posle svega toga, bivšim i sadašnjim predstavnicima Alijanse ostaće "samo tri koraka do prepoznavanja očiglednog": prvo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji ne izlazi na izbore, nije predsednik, već uzurpator, drugo, ukrajinski jezik nije jezik, već suržik (ruski vokabular kombinovan sa ukrajinskom gramatikom i izgovorom), i treće, Ukrajina nije država, već veštački spojene teritorije.

"Šta bi onda trebalo da uđe u NATO, pitate se. Pa, može grad Lemberg sa okolinom (trenutno Lavovska oblast), ako zaista insistiraju. Ili čak ciljate na više, još jednom proširujući kriterijume za članstvo u Alijansi", dodao je.

"Pozovite Izrael zajedno sa Palestinom, pretvarajući večne neprijatelje u saveznike i pored njih Avganistan. Uzalud su članice NATO-a sedele tamo dvadeset godina. Tada će na Bliskom istoku zavladati prosvećena demokratija u anglosaksonskom stilu. I onda će doći potpuna sreća", zaključio je bivši ruski predsednik.

image