Rusija

Novi lovci Su-34 od danas čuvaju rusko nebo

Ministarstvu odbrane Rusije dobilo je nove letelice u okviru porudžbine vlade za isporuku robe za savezne potrebe zarad obezbeđivanja odbrane zemlje
Novi lovci Su-34 od danas čuvaju rusko neboGetty © Рhoto by Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images

Iznad ruskog neba od danas dežuraju novi lovci-bombarderi Su-34 jer su Vazdušno-kosmičke snage dobile novu seriju, saopštili su predstavnici Ujedinjene avio korporacije (UAK).

"Nova tura bombardera Su-34 poslata je Ministarstvu odbrane Rusije u okviru porudžbine Vlade za isporuku robe za savezne potrebe u cilju obezbeđivanja odbrane zemlje", saopštili su iz koroporacije.

Avioni su proizvedeni u Novosibirskom avijacionom kombinatu "Čkalov", prošli su ispitivanja na zemlji i u vazduhu. Ove letelice su sposobne da koriste napredno oružje koje može da poveća domet i preciznost gađanja zemaljskih i površinskih ciljeva.

Kako je naglasio generalni direktor UAK Jurij Sljusar, preduzeće je već počelo da sprovodi program za narednu godinu, a obim će biti značajno povećan.

Lovac-bombarder Su-34 se razvija od sredine 1980-ih u Eksperimentalnom konstruktorskom birou "Suhoj". Primljen je u upotrebu od 2014. godine. U avion je ugrađen avionski topom kalibra 30 milimetara sa 180 metaka, a opremljen je različitim vrstama vođenih projektila, avionskim bombama, uključujući podesive bombe, kasetne bombe za jednokratnu upotrebu i nevođene projektile.

image
VV inauguration
banner