Rusija

Krim: Kijevske vlasti kao da dobijaju premije za "lupetanje gluposti"

Predstavnik Krimske međuetničke misije odgovorio je ukrajinskom predsedniku na izjavu da je za Ukrajinu neprihvatljivo da zarad mira prizna Donbas i Krim kao ruske subjekte, rekavši da kijevske vlasti za "lupetanje gluposti" dobijaju bonuse od Zapada
Krim: Kijevske vlasti kao da dobijaju premije  za "lupetanje gluposti"Getty © Photo by Sean Gallup - Pool

Čini se kao da kijevske vlasti za "lupetanje gluposti" dobijaju posebne premije i bonuse od zapadnih gospodara, izjavio je predstavnik Krimske međuetničke misije Zaur Smirnov komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika da je mir u zamenu za priznanje Donbasa i Krima kao ruskih regiona neprihvatljiv za Ukrajinu.

Izjava Vladimira Zelenskog koji je za "Foks njuz" rekao da bi ukrajinske vlasti mogle da razgovaraju sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom o njegovom predlogu za mirno rešenje sukoba, ali da je za Ukrajinu neprihvatljiv mir u zamenu za priznanje Donbasa i Krima kao ruskog je besmislena, ocenio je Smirnov.

"Kijevske marionete se takmiče jedna sa drugom koja će da da besmisleniju izjavu o Krimu i novim ruskim regionima. Deluje kao da za najapsurdnije izjave imaju pravo na bonuse i i premije svojih zapadnih gospodara", kaže Smirnov za "RIA Novosti".

Na osnovu pretnji i planova koje je Kijev od 2014. godine uputio stanovnicima Krima može da se objavi ceo priručnik o mentalnim poremećajima, dodaje Smirnov.

Referendumi i pristupanju DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije organizovani su u septembru prošle godine. U DNR je za pripajanje Rusiji glasalo 99,23 odsto svih glasača, u LNR 98,42 posto, u Hersonskoj 87,05, a u Zaporoškoj 93,11 posto. Ruski predsednik Vladimir Putin se 30. septembra obratio povodom rezultata referenduma a kasnije i potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije.

Što se tiče Krima, on se vratio Rusiji u martu 2014. godine nakon referenduma održanog posle državnog udara u Ukrajini. Na referendumu je 96,77 posto birača na Krimu i 95,6 posto u Sevastopolju glasalo za priključenje Rusiji.

Stanovnici Krima su za ponovno ujedinjenje sa Rusijom glasali demokratski, potpuno u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN. Prema rečima predsednika Ruske Federacije, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

image