Rusija

Zaharova: Glasanje Kolektivnog zapada u UN dokaz da se ne kaju za krivicu u Drugom svetskom ratu

Glasanje protiv rezolucije bivših članica Osovine, Nemačke, Italije i Japana je neodgovoran korak koji dovodi u sumnju iskrenost njihovih ranijih izjava o njihovoj krivici za izbijanje Drugog svetskog rata, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Glasanje Kolektivnog zapada u UN dokaz da se ne kaju za krivicu u Drugom svetskom ratu© Екатерина Чеснокова / РИА Новости

Ruska rezolucija o borbi protiv veličanja nacizma osuđuje sve akcije usmerene na reviziju rezultata Drugog svetskog rata i zaboravljanje njegovih lekcija, uključujući pokušaje da se dovedu u pitanje odluke Nirnberškog tribunala, izjednačavanje prava žrtava i dželata, kao i skrnavljenje sećanja na one koji su poginuli u u borbi protiv nacizma, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Usvajanje ruske rezolucije, osuđuju se pokušaji veličanja u bilo kom obliku nacističkog pokreta, neonacizma i bivših članova 'Vafen-SS' organizacije, izgradnja spomenika i memorijala, održavanje javnih demonstracija u cilju veličanja nacističke prošlosti, kao i oni koji su se borili protiv Antihitlerovske koalicije, sarađivali sa nacističkim pokretom i činili ratne zločine", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Ona je dodala da se istovremeno izražava duboka zabrinutost zbog sve češćih pokušaja i slučajeva skrnavljenja ili uništavanja spomenika podignutih u čast onih koji su se borili protiv nacizma tokom Drugog svetskog rata. Osim toga, osuđuju se mere preduzete u određenim državama, uključujući i na zakonodavnom nivou, za zabranu simbola povezanih sa pobedom nad nacizmom.

Kako je podsetila, zemlje kolektivnog Zapada već drugu godinu zaredom su glasale protiv ključne ruske inicijative u UN, u nastojanju da postignu spoljnopolitičku izolaciju Rusije za šta su spremne da žrtvuju etička razmatranja. 

Zaharova je istakla da je glasanje protiv rezolucije bivših članica Osovine, Nemačke, Italije i Japana neodgovoran korak koji dovodi u sumnju iskrenost njihovih ranijih izjava o krivici za izbijanje Drugog svetskog rata.

"Takvi postupci ne odgovaraju obavezama država koje treba da se pridržavaju ciljeva i principa UN, preuzetih ulaskom u Svetsku organizaciju. Rezultati glasanja o ruskoj rezoluciji biće odlučujući za razvijanje stava Rusije u pogledu podrške kandidaturama država koje traže izbor za nestalne i stalne članice Saveta bezbednosti UN, uključujući i u okviru diskusija o proširenja, koje prema članu 24. Povelje Organizacije nosi 'glavnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti'", zaključila je.

image