Rusija

Lavrov: Dvostruki aršini, skandalozan povratak SAD u Unesko

Unesko sve češće koristi blokovsku logiku, ukazuje ruski ministar i dodaje da "su agresivno pokušavali da istisnu rusku stranu iz organa upravljanja"
Lavrov: Dvostruki aršini, skandalozan povratak SAD u Unesko© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu nije uspela da izoluje Rusiju, poručuje ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku Komisije Ruske Federacije za Unesko.

Rusija u okviru organizacije ima više ozbiljnih projekata za koje je svetska zajednica zainteresovana, pojašnjava.

Moskva se ni pred kim ne zatvara, naprotiv, želi da razvija odnose i u okviru UN i drugih međunarodnih organizacije, ističe Lavrov.

Međutim, Unesko koristi dvostruke aršine pri donošenju antiruskih rešenja koje Zapad nameće, a koja izlaze iz mandata Uneska, ističe Lavrov i tvrdi da to podrazumeva i klevete da Rusija navodno "ruši ukrajinsko kulturno nasleđe", iako za to nema nikakvih dokaza.

Pritom, napominje Lavrov, Unesko nema pravo da pripisuje krivicu, a to u privatnim razgovorima priznaju članovi Sekretarijata organizacije u privatnim razgovorima.

S druge strane, UNESKO nije dao nikakva komentar, a kamoli osudu terorističkog napada na svetsku baštinu moskovskog Kremlja, a nije usledila ni reakcija na ubistvo ruskih novinara iako Unesko za to ima mandat.

Zapad je ravnodušan prema humanitarnoj katastrofi u Gazi, dodaje Lavrov.

Skandalozan je bio povratak SAD u Unesko i to bez garancija da će Vašington dobronamerno da ispunjava svoje obaveze, dodaje Lavrov ukazujući na česta kršenje pravila, procedura i ustava organizacije i slobodno tumačenje istih zarad ispunjenja političkih naređenja.

S druge strane, Rusija, bez obzira na podršku više od polovine članova Uneska, nije izabrana za Izvršni odbor niti druge ograne te strukture.

U Unesku se narod deli, uprkos načelnoj misiji, sve se češće koristi blokovska politika i podela naš i "naše" i "tuđe", dodaje i ističe da se "služe najprljavijim metodama među kojima je finansijska ucena država Globalnog istoka i juga".

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner