Rusija

Zaharova: Glavni zadatak Kurtija je da se reši Srba, Buča kao i Račak još jedna provokacija Zapada

Rusija uvek pruža podršku srpskim prijateljima u otkrivanju istine o činu vojne agresije na Jugoslaviju 1999. godine. Mi pomažemo da se te informacije prenesu svetskoj zajednici, istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Zaharova: Glavni zadatak Kurtija je da se reši Srba, Buča kao i Račak još jedna provokacija Zapada© Илья Питалев / РИА Новости

Položaj Srba na Kosovu i Metohiji postaje kritičan. Zapad umesto da pozove na uzbunu, on se okreće od problema dok u pozadini demonstrativnog ćutanja SAD i EU, vlasti privremenih prištinskih institucija, u duhu svoje karakteristične pećinske srbofobije, napreduju na svim frontovima: u sferama bezbednosti, pravde, ekonomije i kulture, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je istakla da je takozvani "premijer" Aljbin Kurti započeo nezakonita hapšenja Srba kao osvetu za njihovo učešće u mirnim protestima, a na njegov podsticaj objavljuju se krivični slučajevi "ratnih zločina" koje su navodno počinili Srbi tokom sukoba na Kosovu.

"Nastavlja se protivzakonito otuđenje srpske imovine i istiskivanje iz njihovih administrativnih struktura i javnih preduzeća. U nastojanju da demorališu lokalnu srpsku zajednicu, Albanci potiskuju sve korake ka konsolidaciji njenog pravnog statusa. Glavni zadatak Aljbina Kurtija je da poništi njegovu posvećenost uspostavljanju ZSO. Otuda njegova cinična logika: da biste se rešili pitanja njenog stvaranja, treba da se rešite Srba", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Zaharova je podsetila da Kurti namerava da zabrani finansijske transakcije u srpskim dinarima, uključujući transfere iz Beograda za isplatu penzija i beneficija, kao i zatvaranje filijala srpske državne banke "Poštanska štedionica".

"Planira se i da se sva policija, a ne samo specijalci, naoružaju automatskim oružjem dugih cevi i da se uvede obavezno služenje vojnog roka do 2028. godine kao deo transformacije 'kosovskih bezbednosnih snaga' u 'vojsku', suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti. Jasno je da je jedan od ciljeva ove mere da se vojno sposobni Srbi nateraju da napuste region", ukazala je.

Ona je ukazala da je pooštrena politika prema albanizaciji srpske duhovne baštine na KiM, kao i da se uzurpiraju verski objekti, drevne pravoslavne crkve proglašavaju katoličkim, prepisuje duhovna istorija Kosova i Metohije u pokušaju da se Albanci predstave kao prvobitno hrišćansko stanovništvo, a Srbi kao osvajači koji su navodno prisvojili "tuđe" crkve i manastire.

"Amerikanci i Evropljani podstiču etničko čišćenje koje je pokrenuo pomenuti 'premijer', nagrađujući Prištinu bezviznim putovanjem u šengenski prostor i promovišući aplikaciju za članstvo u Savetu Evrope.  U nadi da će prekinuti ćorsokak u nagodbi između Aljbina Kurtija i Zapada, Beograd je pristao na neugodne kompromise oko registarskih tablica i snabdevanja električnom energijom za sever Kosova", navela je i dodala "da vidimo da li Priština koristi taj gest da dodatno ugnjetava nealbansko stanovništvo.

Zaharova je naglasila da bi takav razvoj događaja trebalo da otrezni one koji govore o sposobnosti Aljbina Kurtija da pregovara i okrive Srbe za stagnaciju dijaloga.

Pod izmišljenim izgovorom potrage za oružjem i krijumčarenjem, u sredinama naseljenim Srbima redovno se vrše prepadi prištinskih "specijalaca", a više od sedam meseci je uveden embargo na uvoz robe sa oznakom "proizvedeno u Srbiji", navela je.

"Samo striktno poštovanje sporazuma koje su strane potpisale, pre svega u vezi sa Zajednicom srpskih opština Kosova, u strogim okvirima fundamentalne Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, može da obezbedi održiv, pravedan ishod", istakla je Zaharova.

Buča kao i Račak još jedna provokacija Zapada

Uoči 25 godina od bombardovanja SRJ, podsećam na još jednu NATO provokaciju, a radi se o montiranom incidentu u kosovskom Račku, koji je poslužio kao povod za masovnu vojnu operaciju protiv Jugoslavije kršeći sve principe međunarodnog prava, podsetila je Zaharova.

Rusija uvek pruža podršku srpskim prijateljima u otkrivanju istine o činu vojne agresije na Jugoslaviju 1999. godine, a mi pomažemo da se te informacije prenesu svetskoj zajednici.

"Podsećam da su 15. januara 1999. godine, pokušavajući da privedu grupu terorista Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji su se nastanili u Račku, srpski pripadnici reda bili izloženi oružanom napadu i, postupajući striktno po zakonu, ubili više od četrdesetak militanata u samoodbrani. Međutim, odmah na podsticaj šefa Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Amerikanca Vilijama Vokera izmišljena je drugačija verzija onoga što se dogodilo", kazala je.

U procesuiranju zapadne propagande, nastavila je Zaharova, albanski teroristi su se ubrzo pretvorili u "civile", a srpske snage bezbednosti u "nemilosrdne ubice" koje su navodno počinile masakre nad "nedužnim civilima". 

"Zanimljivo je da su finski patolozi naknadno razotkrili nameštaljku u Račku, koja je korišćena da se opravda agresija NATO-a, na primer, rupe na odeći nisu odgovarale ranama na njihovim telima. Taj slučaj je istražen do takvih specifičnosti. Dokazano je da su poginule u civilnu odeću obukli militanti Oslobodilačke vojske Kosova. Međutim, zapadna propaganda je incident u Račku proglasila činom genocida koji zahteva 'trenutnu reakciju'", ukazala je.

Usledila je višenedeljna informativna "artiljerijska priprema" za vojnu operaciju protiv Jugoslavije, a usled NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine poginulo je nekoliko hiljada ljudi, zemlja je pretrpela ekonomsku štetu od više milijardi dolara, a NATO snage bacile su 15 tona osiromašenog uranijuma.

"Fejkovi o navodnim ratnim zločinima ruske vojske u Buči slični su onima koji su se širili u vezi sa događajima u Račku. Ništa novo. Priča o ratnim zločinima u Buči je potpuno izmišljena, a Rusija ima dokaze za to, što je pokazao ruski predstavnik u UN. Kao i u slučaju Srbije 1999. godine, svrha svega je da se stvori neophodna informaciona pozadina za opravdanje njihovih zločinačkih radnji", zaključila je.

image