Rusija

Rusija o ikonama prenetim iz Ukrajine u Francusku: Kijev rasipa kulturne i istorijske vrednosti

Postavlja se pitanje da li će pravoslavne ikone pokradene iz Kijevsko-pečerske lavre i drugih hramova kanonske UPC tokom agresivnih napada vlasti i raskolnika doživeti istu sudbinu kao i skitsko zlato sa Krima, naglasila je Zaharova
Rusija o ikonama prenetim iz Ukrajine u Francusku: Kijev rasipa kulturne i istorijske vrednostiwww.globallookpress.com © Friedemann Kohler/dpa

Kijevskom režimu kao da nije dovoljno masovne pljačke Ukrajine i totalne rasprodaje njenih prirodnih resursa, pa nastavlja da rasipa kulturne, istorijske i religijske vrednosti, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova govoreći o pravoslavnim ikonama koje su izvezene iz Ukrajine.

Pre neki dan je američki list "Vol strit džornal" objavio da je u maju 2023. godine 16 neprocenjivih pravoslavnih ikona tajno odneto u Francusku, navela je.

Neke od njih su sada eksponati u Luvru, ostale su stavljene u muzejsko skladište, dodala je i naglasila da postoji mogućnost da su ove svetinje pokradene iz Kijevsko-pečerske lavre i drugih hramova kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) tokom agresivnih napada vlasti i raskolnika iz nepriznate Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU).

Ove ikone ne pripadaju zločinačkom režimu Vladimira Zelenskog, u pitanju su pravoslavne svetinje koje pripadaju čitavom svetu, dodala je.

Postavlja se pitanje da li će te ikone doživeti istu sudbinu kao i skitsko zlato koje je pripadalo muzejima ruskog Krima i koje su holandske vlasti prenele u Ukrajinu, suprotno ugovornim obavezama i normama muzejske saradnje, naglasila je.

Krađe tuđe imovine, zajedno sa upotrebom teškog naoružanja protiv civila u ruskim gradovima, sveobuhvatnom korupcijom, neprestanim traženjem pomoći Zapada ukazuje na paniku koja je zahvatila kijevske vlasti u kontekstu propale kontraofanzive ukrajinske vojske i uspešnih akcija Oružanih snaga Rusije na frontu, zaključila je.

image
VV inauguration
banner