Rusija

Zaharova o ekonomskoj situaciji u EU: Brisel nastavlja da seče granu na kojoj sedi

Uprkos činjenici da su ruski ekonomski pokazatelji daleko bolji od onih u EU, Evropljani nastavljaju da pričaju priče o "uništavanju ruske ekonomije" uz pomoć sankcija, navela je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Zaharova o ekonomskoj situaciji u EU: Brisel nastavlja da seče granu na kojoj sedi© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Ekonomska situacija u Evropskoj uniji nastavlja da se pogoršava, ali antiruski i u suštini proamerički lobi nastavlja da generiše mere koje su samoubilačke za tamošnju ekonomiju, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na današnjem brifingu.

"Evropska unija, zbog apsolutno nepromišljene politike svog rukovodstva – ne samo u odnosu na Rusiju, već i u drugim oblastima – beznadežno gubi svoje pozicije i prednosti, gubi svoje šanse da u doglednoj budućnosti postane stabilan i strateški autonoman centar multipolarnog sveta", naglasila je ona.

"Stabilnost EU je narušena sopstvenim delovanjem. Zvuči kao paradoks, ali Evropska unija, koja i dalje pretenduje na vodeću ulogu u svetskoj ekonomiji, svoju ekonomsku politiku gradi u nadi da će je vremenske nepogode zaobići – "zima neće biti hladna, leto vruće, a žetva oskudna", navela je Zaharova.

Pritom, uprkos činjenici da su ruski ekonomski pokazatelji daleko bolji od onih u EU, Evropljani nastavljaju da pričaju priče o "uništavanju ruske ekonomije" uz pomoć sankcija, navela je.

Šta kažu brojke?

Prema poslednjim podacima statističkog biroa Evropske unije "Eurostat", podaci o dinamici BDP-a EU u trećem kvartalu 2023. godine revidirani su na gore, čak i u odnosu na decembarske procene, precizirala je Zaharova.

Umesto nultog kvartalnog rasta, on iznosi 0,1 procenata, dodala je.

Prema rezultatima četvrtog kvartala prošle godine, kako su predviđale prognoze, najverovatnije će biti zabeležen i negativan rast BDP-a, navela je Zaharova.

Pritom, i Evropska privreda je od jeseni 2023. godine u stanju stagnacije, uzrokovane visokim cenama energenata, pooštravanjem monetarne politike Evropske centralne banke i padom interesovanja potrošača usred nezapamćene inflacije, dodala je ona.

Zvanična stopa nezaposlenosti u EU u novembru 2023. iznosila je 5,9 prosto. Istovremeno, većina zemalja je praktično iscrpela mogućnost stimulisanja privrede kroz budžetske subvencije, istakla je Zaharova.

"U trećem kvartalu 2023. godine ukupan iznos javnog duga zemalja EU prema BDP-u iznosio je skoro 83 posto", navela je Zaharova i dodala da je i industrijska proizvodnja u EU konstantno stagnirala tokom 2023. godine, o čemu svedoče podaci "Eurostata".

Industrijalci su primorani da plaćaju struju skoro duplo više nego u SAD, zbog čega je došlo do stalnog pada novih porudžbina i obima proizvodnje, ocenila je portparolka ruskog MSP-a.

U novembru 2023. godine proizvodnja kapitalnih dobara – zgrada, mašina i opreme – pala je za skoro 9 procenata, ukazala je Zaharova i dodala da to ukazuje na nespremnost privrednih subjekata da ulažu u stvaranje novih proizvodnih kapaciteta.

"Evropskom udruženju proizvođača automobila je u decembru 2023. godine opala prodaja novih automobila, i to u Nemačkoj za 23 procenata u poređenju sa istim periodom 2022. godine, što je povuklo cifru u celoj EU u minus (na 3,3 procenata). Istovremeno, tokom ovog perioda pala je prodaja električnih vozila i to za 47,6 procenata u Nemačkoj i za 16,9 posto u EU u celini", rekla je ona.

Ali, očigledno sve ovo nije dovoljno za Brisel koji nastavlja da "seče granu" na kojoj sedi, ocenila je Zaharova.

Dvanaesti paket antiruskih sankcija usvojen u decembru prošle godine već je zadao ozbiljan udarac belgijskom Antverpenu – "svetskoj prestonici dijamanata", kroz koju je prolazilo 80 do 90 posto dragocenih sirovina, 50 posto brušenih dijamanata i 40 posto industrijskih dijamanata, dodala je.

Međunarodne banke menjaju svoju kreditnu politiku, s obzirom da su uvidele da je posao sa dijamantima u Antverpenu "toksičan" i da mnoge firme prenose poslovanje tamo gde održavanje je povoljne poslovne klime iznad političke, primetila je.

Trenutno se Letoniji, Litvaniji i Estoniji predlaže da zabrane uvoz ruske hrane u EU, kako bi se, očigledno, povećala potrošnja američkih, genetski modifikovanih proizvoda, ili ukrajinskih, uzgajanih i proizvedenih na zemljištima i preduzećima koje u suštini pripadaju američkim korporacijama, ocenila je.

image