Rusija

Uskoro počinje najveći ruski Svetski omladinski festival: Na obali Sočija 20.000 mladih

Među stranim predavačima, koji će ovoga puta biti brojniji nego inače, našli su se srpski režiser Emir Kusturica, turski glumci Burak Ozčivit i Sila Turkoglu, svetski šampion u fudbalu Roberto Karlos, srpski i ruski glumac Miloš Biković
Uskoro počinje najveći ruski Svetski omladinski festival: Na obali Sočija 20.000 mladih© РТ Балкан

Maraton "Znanje" je najveća manifestacija obrazovnog programa Svetskog omladinskog festivala, organizovanog ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina na saveznoj teritoriji Sirijus od 1. do 7. marta, a generalni partner obrazovnog programa je Rusko društvo "Znanje".

"Velika nam je čast i odgovornost što smo postali generalni partner obrazovnog programa Svetskog festivala mladih. Dosta posla je urađeno. Planirali smo veliki broj događaja, a glavni će biti naš savezni edukativni maraton 'Znanje. Prvi', koji će se održati od 2. do 6. marta i objediniće šest lokaliteta Grada mladih sveta", kazao je generalni direktor ruskog društva "Znanje" Maksim Dreval.

Kako je dodao, 20.000 učesnika Festivala moći će da komunicira sa ruskim i stranim predavačima, a takođe predviđena su predavanja, majstorski kursevi, okrugli stolovi i otvoreni dijalozi sa istaknutim stranim i ruskim državnim zvaničnicima, naučnicima, sportistima, kulturnim ličnostima i liderima javnog mnjenja iz Rusije i drugih zemalja.

Među stranim predavačima, koji će ovoga puta biti brojniji nego inače, su srpski režiser Emir Kusturica, turski glumci Burak Ozčivit i Sila Turkoglu, svetski šampion u fudbalu Roberto Karlos, srpski i ruski glumac Miloš Biković, kao i mnogi drugi.

Po tradiciji, maraton će okupiti veliki broj istaknutih ruskih predavača iz Društva znanja, uključujući vladine zvaničnike: senatora Ruske Federacije, trostrukog pobednika Olimpijskih igara u grčko-rimskoj borbi, heroja Ruske Federacije Aleksandra Karelin, ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, ministra obrazovanja Ruske Federacije Sergeja Kravcova, ministra nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije Valerija Falkova, veliki broj guvernera, čelnika konstitutivnih entiteta Ruske Federacije.

Maraton će se održati od 2. do 6. marta i obuhvatiće šest lokacija Svetskog grada mladih: Međunarodni aerodrom VFM i paviljone Jamal, Nižnji Novgorod, Kazanj, Belgorod i Moskva.

Staze predstojećeg maratona u skladu su sa značenjima Festivala: "Odgovornost za sudbinu sveta", "Multinacionalno jedinstvo", "Svet mogućnosti za sve", "Sačuvajmo porodicu u ime dece i mira" i "Zajedno sa Rusijom".

image