Rusija

Putin: Rusija je danas najveća privreda Evrope i peta u svetu

Kako je definisano u Ustavu, lider države se obraća Federalnoj skupštini jednom godišnje i informiše o situaciji u zemlji, glavnim pravcima unutrašnje i spoljne politike države
Putin: Rusija je danas najveća privreda Evrope i peta u svetu© Сергей Гунеев/РИА Новости

Svako obraćanje Federalnoj skupštini je pogled u budućnost, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Zemlja se suočava sa velikim izazovima koji se mogu prevazići samo zajedno. Zajedno sve možemo. Upravo tako smo, ne samo odbili globalnu epidemiju, a i danas kada naša zemlja brani svoj suverenitet i bezbednost i štiti ljude u Donbasu i Novorusiji", kazao je Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin se obraća Federalnoj skupštini, 19. put kao lider države.

Kako je definisano u Ustavu, lider države se obraća Federalnoj skupštini jednom godišnje i informiše o situaciji u zemlji, glavnim pravcima unutrašnje i spoljne politike države.

Govor je savetodavne prirode i ne predstavlja pravni akt, iako je poslednjih godina stekao karakter zakonodavne inicijative i sadrži konkretne naloge šefa države Vladi.

Obraćanju predsednika, po pravilu, prisustvuju članovi Saveta Federacije, poslanici Državne dume, ministri i drugi članovi Vlade zemlje, predstavnici Ustavnog i Vrhovnog suda, gubernatori regiona, verski poglavari, glavni urednici najvećih medija, javne ličnosti. Ove godine događaju prisustvuju i učesnici Specijalne vojne operacije u Donbasu.

Obraćanje predsednika mogli ste da pratite uživo u našem blogu.

  • 29. feb 2024 • 12:18

    12:18

    Dragi građani, mi smo jedna velika porodica. Zajedno ćemo uraditi sve kao što planiramo i maštamo. Verujem u pobedu Rusije, poručio je ruski predsednik.

  • 12:17

    Veterani Specijalne vojne operacije dobiće unapređenje u Oružanim snagama Rusije, rekao je Putin.

    "Od 1. marta veterani, vojnici i oficiri SVO moći će da se prijave za učešće u novom kadrovskom programu 'Vreme heroja'", istakao je. 

  • 12:14

    Suverenitet treba dokazivati svakog dana. Radi se samo o našoj odgovornosti, jer budućnost Rusije i otadžbinu naših predaka moramo da ostavimo jaku za naredna pokolenja, poručio je Putin.

  • 12:12

    Istinska elita su oni koji služe Rusiji, radnici, vojnici, koji su se pokazali na delu i bili odani Rusiji, naveo je Putin.

    "Elita su oni koji služe Rusiji, a ne oni koji su punili džepove 1990-ih", istakao je. 

  • 12:06

    Svi učesnici stali su u odbranu Rusije. Gledam te hrabre ljude, ponekad sasvim mlade, mogu reći da mi je srce puno zbog tih ljudi. Oni se sigurno neće povući, neće pobeći i izdati.

    Oni treba da se nađe na vodećim položajima u državnim kompanijama, lokalnoj samoupravi i biznisu.

    Takvi istinski heroji su ponekad uzdržani i skromni i ne hvale se svojim uspesima, ali upravo takvi ljudi treba da izbiju u prvi plan. Njima treba da se poveri budućnost Rusije.

  • 12:04

    Počevši od 2021. godine, u Rusiji se obnavlja više šuma nego što se seče, ukazao je Putin i predložio povećanje plata specijalistima koji rade u šumarstvu, meteorologiji i zaštiti životne sredine.

  • 12:01

    Vlada ima zadatak da rekonstruiše najmanje 75 aerodroma, to je više od trećine, napomenuo je Putin, i dodao da će to biti finansirano direktno iz budžeta.

  • 11:58

    Ruska Federacija će izdvojiti 150 milijardi rubalja za unapređenje javnog prevoza, rekao je Putin.

    Prema njegovim rečima, biće izdvojeno dodatnih 66 milijardi rubalja za kupovinu školskih autobusa, i naglasio da oprema mora biti ruska.

  • 11:56

    Kamčatka i niz drugih regiona biće priključeni na gas korišćenjem tečnog prirodnog gasa, izjavio je Putin.

    Više od 4,5 biliona rubalja biće izdvojeno do 2030. godine za modernizaciju stambeno-komunalnih usluga, uključujući privatna sredstva, najavio je predsednik, i dao instrukcije da se proširi program priključenje na gas objekata od socijalnog značaja.

  • 11:51

    Ruski predsednik je naložio da se proširi program master planova urbanog razvoja koji bi trebalo da obuhvati više od 2.000 naselja na teritoriju Rusije, uključujući i manja sela i varoši.

image