Rusija

Putin: Rusija prva u svetu po izvozu pšenice, četvrta po izvozu poljoprivrednih proizvoda

Prihod od izvoza poljoprivrednih proizvoda iznosi 43,5 milijardi dolara, ukazao je ruski lider
Putin: Rusija prva u svetu po izvozu pšenice, četvrta po izvozu poljoprivrednih proizvoda© kremlin.ru/Фото: Михаил Терещенко, ТАСС

Rusija je postala prva u svetu po izvozu pšenice i četvrta zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin tokom rane posete Stavropoljskom kraju.

Prihod od izvoza poljoprivrednih proizvoda iznosi 43,5 milijardi dolara, kazao je predsednik i dodao da poljoprivredna industrija Rusije prvi put ima takve rezultate.

Rusija svoje poljiprivredne proizvode šalje u 150 država sveta, bez obzira na sve poteškoće, ukazao je predsednik zemlje.

Bilo je biće pokušaja da se uguši izvozni potencijal Rusije, ali vlasti će nastaviti da povećavaju podršku koju pružaju poljoprivrednom sektoru, naglasio je. 

Tih pokušaja će uvek biti u svakom pravcu gde Rusija čvrsto stoji na nogama, upozorio je Putin i naglasio da će Rusija nastaviti da se brani.

Putin je dodao da se tržište širi ne samo zbog količine proizvedenih proizvoda, već i zbog njihovog kvaliteta.

"Neophodno je povećati proizvodnju paradajza, kako ne bismo morali da ga uvozimo iz prijateljskih zemalja", ocenio je ruski lider.

U inostranstvu govore da će u budućnosti osnovna hrana biti crvi i moljci, ali Rusija će se hraniti hlebom i slatkišima, našalio se predsednik zemlje.

Poljoprivredna industrija Rusije se brzo razvija, ali trenutno nema dovoljan broj poljoprivrednika, ukazao je predsednik Rusije.

Ahilova peta ruske poljoprivrede je zavisnost od stranih proizvoda za uzgoj u poljoprivrednoj industriji, ukazao je Putin i predložio da se donese donose rešenje za ovaj problem.

image
VV inauguration
banner