Rusija

MO Rusije: Prvi put oborena vođena avio-bomba francuske proizvodnje

U pitanju je modularna vođena bomba koju je razvila kompanija "Šafran elektroniks end difens", sa bojevom glavom težine 250 kg
MO Rusije: Prvi put oborena vođena avio-bomba francuske proizvodnje© Википедија

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je saopštilo da su pripadnici ruske vojske u zoni SVO po prvi put oborili vođenu avio-bombu "hamer" francuske proizvodnje

"Tokom protekla 24 časa, sistemi PVO oborili su devet raketa višecevnog raketnog lansera HIMARS američke proizvodnje, kao i jednu vođenu avio-bombu AASM "hamer", proizvedenu u Francuskoj", navodi se u saopštenju.

U pitanju je modularna vođena bomba koju je razvila kompanija "Šafran elektroniks end difens", sa bojevom glavom težine 250 kg i operativnim dometom od 70 km. Pored Francuske, i očigledno Ukrajine, "hamer" se nalazi u upotrebi oružanih snaga Egipta, Indije, Maroka i Katara.

Prema informacijama ukrajinskih izvora, prva upotreba u zoni SVO zabeležena je trećeg marta 2024. godine u blizini fabrike za preradu koksa u Avdejevki, a ruskim raketašima izgleda nije trebalo mnogo vremena da obore prvi primerak ove bombe.

image