Rusija

"Zubilo" stiže u rusku vojsku: Šta će sve moći besposadni "sekač"

Glavna prednost novog vozila jeste njegova modularnost, odnosno odstupanje od klasične podele na osnovu namene
"Zubilo" stiže u rusku vojsku: Šta će sve moći besposadni "sekač"© Print screen/Тoparmy

Oružane snage Ruske Federacije će uskoro biti opremljene novom, višenamenskom besposadnom platformom, poznatom po nazivu "zubilo" ("dleto" ili "sekač" u prevodu sa ruskog jezika). 

Prema najavama predstavnika kompanije "Remdizel", brojne inžinjerijske, izviđačke i jurišne jedinice se pripremaju za "doček" novog vozila u aprilu, kada će imati priliku da ga prvi put testiraju u realnim borbenim uslovima u zoni SVO i eventualno predlože izmene na osnovu svojih iskustava.

Glavna prednost "zubila" jeste njegova modularnost, odnosno odstupanje od klasične podele na osnovu namene. Stoga on nije ni oklopni transporter, ni robot, ni klasičan zemaljski dron, već služi kao platforma, ili čak "nacrt" na koji se mogu ugrađivati dodatne komponente i to na osnovu konkretnih potreba vojnika koji ga koriste.

Ovo ujedno predstavlja i značajno odstupanje od ranije prakse ruske vojske, koja je do sada pravila kopnene dronove tako što je opremala stara oklopna vozila uređajima za daljinsko upravljanje i razvijala malogabaritne robote za izvlačenje, dopremanje opreme i vatrenu podršku.

Karakteristike "zubila"

Gotovo svaki aspekt "zubila" podložen je suštinskim promenama, a standardna verzija opremljena je motorom jačine 350 ks, koji omogućava kretanje vozila brzinama do 100 km/č na asfaltiranim putevima i kretanje po nagibu od 30 stepeni tokom vožnje van puteva.

Težina platforme je 16 tona – uglavnom zbog spoljašnjeg oklopa – a nosivost je skoro tri tone različite opreme. Ipak, ova osobina se može menjati u zavisnosti od ugradnje određenih komponenti, poput borbenog modula, koji automatski smanjuje nosivost. Naravno instaliranje bilo kog vida opreme zavisi od konkretnih potreba i okolnosti u kojima se jedinica nalazi, a ova odluka često se donosi u jeku borbe.

Na verziji prikazanoj tokom sajma naoružanja i vojne opreme "Armija 2023", prikazana je verzija naoružana dvocevnim protivavionskim automatskim topom ZU-23-2 u kalibru 23 mm.

Interesantno je da debljina "zubilovog" oklopa može da zavara, budući da je čeoni, tj. prednji deo otporan na dejstvo projektila u kalibru 30 mm. Osim ekonomičnog i jednostavnog procesa proizvodnje, Zubilo je, u suštini, nastao kombinacijom delova vozila "KAMAZ". Ova integracija serijski proizvedenih delova kao i odlična logistička podrška, bili su ključni faktor za kostruktore.

Pretpostavlja se da će se "zubilo" koristiti za evakuaciju ranjenika, dopremanje naoružanja, municije, hrane i drugih potrepština, pružanje neposredne vatrene podrške jedinicama na terenu, ali i za "kamikaza" misije.

Navodi se i da u ovim misijama ne mora nužno doći do potpunog uništenja vozila nakon eksplozije, kao i da ga je moguće popraviti ili rastaviti preostale delove i iskoristiti ih u druge svrhe.

Način upravljanja

Jedini veći nedostatak kod ove platforme je što se bežično daljinsko upravljanje može obavljati samo na udaljenostima do 10 km, a dejstvo sistema za elektronsko ratovanje može dodatno umanjiti domet radio kontrole.

Zbog toga, "zubilo" je dizajniran tako da prevaziđe ovaj problem i to ugradnjom alternativnih upravljačkih sistema, koji se ne oslanjaju na bežičnu radio komunikaciju. Među njima je i mogućnost prenosa signala preko malogabaritnog drona, koji se lansira direktno sa "zubila", a pored toga se mogu koristiti raznovrsni metodi prenosa podataka – laserski zrak, akustične vibracije ili tradicionalni kabl.

Dodatno, "zubilo" ima još jednu veoma važnu sposobnost – može se koristiti kao nosač ili priključna, odnosno stanica za napajanje manjih besposadnih vazduhoplova. Zahvaljujući otpornom i robusnom oklopu, ova platforma može nositi velike baterije koje se koriste za punjenje dronova, putem specijalnih uređaja.

Na taj način se olakšava kontinuirani rad izviđačkih dronova, bez potrebe za učestalim vraćanjem u matičnu bazu radi dopune. Tako da će "zubilo" obavljati sličnu ulogu kao tankeri za dopunu goriva u vazduhu i samim tim doprineti sigurnosti operatera koji se nalaze u pozadini.

image