Rusija

Pomoćnik Ramzana Kadirova: Ukrajinski zarobljenici traže rusko državljanstvo (VIDEO)

Rusija nije u sukobu sa ukrajinskim narodom i prijateljski se odnosi prema onima koji su spremni da polože oružje, poručio je Apti Alaudinov
Pomoćnik Ramzana Kadirova: Ukrajinski zarobljenici traže rusko državljanstvo (VIDEO)© Pierre Crom/Getty Images

Neki borci ukrajinskih oružanih snaga zarobljeni u zoni Specijalne operacije traže rusko državljanstvo, dok je jedan od njih, rodom iz Donbasa, Valerij Ševčenko, koji je dobrovoljno prešao na stranu ruske vojske, već dobio pasoš, izjavio je pomoćnik lidera Čečenije i komandant specijalnih snaga "Ahmat" Apti Alaudinov.

"Jedan borac, koji je dobio državljanstvo Ruske Federacije, predao se prošle godine, tražio je rusko državljanstvo i apelovao na ruskog predsednika sa molbom da ga ne predaju drugoj strani. Imamo nekoliko takvih boraca koji traže državljanstvo. Uskoro će i oni postati državljani Ruske Federacije", kazao je Alaudinov za "RIA Novosti".

On je naglasio da Rusija nije u sukobu sa ukrajinskim narodom i da se prijateljski odnosi prema onima koji su spremni da polože oružje i predaju kako bi spasli svoje živote.

Tako se vojnik 426. bataljona 142. brigade Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Ševčenko, rodom iz Donbasa, predao u oktobru prošle godine, odbijajući da se bori na strani kijevskog režima.

Sredinom marta savetnik lidera Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina Jan Gagin izjavio je da se 18 vojnika 59. brigade Oružanih snaga Ukrajine predalo u oblasti Georgijevke.

On je ukazao na trend masovne predaje ukrajinskih jedinica, što ukazuje na nepoverenje ukrajinskih vojnika u komandu i kijevski režim.

image