Rusija

Zaharova: NATO baza na švedskom ostrvu je provokacija, Baltičko more postaje zona konfrontacije

Zbog pretnji koje dolaze sa severa, osnovan je Lenjingradski vojni okrug, podseća MSP Rusije i dodaje da će se dalje mere donositi u zavisnosti od bezbednosne situacije
Zaharova: NATO baza na švedskom ostrvu je provokacija, Baltičko more postaje zona konfrontacijewww.globallookpress.com © Sergey Petrov

Plan Švedske da na ostrvu Gotland otvori NATO bazu je provokacija, koja bi mirno Baltičko more pretvorila u zonu geopolitičke konfrontacije, ugrozila morski transporti i ekonomsku saradnju u tom regionu, upozorava portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ruska strana je više puta upozoravala na rizike u vezi sa vojnim širenjem Alijanse na teritorije novih zemalja članica na severu Evrope", ponavlja danas Moskva, podsećajući da NATO radi na jačanju vojnog potencijala na Baltiku.

"U tom kontekstu, Stokholm namerava da ojača 'strateški važno' ostrvo Gotland kako bi unapredio odbranu od imaginarne 'ruske pretnje'", poručuje Ministarstvo spoljnih poslova i dodaje da Moskva prati situaciju.

Uz to, kako se navodi, preduzete su i dodatne mere. Rusija je, kako bi odgovorila na pretnju koja dolazi sa severa, ponovo osnovala Lenjingradski vojni okrug, podseća MSP.

"Dalje odluke koje se tiču bezbednosti Rusije donosiće se u zavisnosti od situacije".

Podsetimo, premijer Švedske  Ulf Kristerson je izjavio da namerava da, zajedno sa NATO-om, zaštiti ostrvo Gotland od Rusije.

Ova država je nedavno postala članica Alijanse, a prema informacijama koje je ovih dana objavila Vlada Švedske, od 2025. njihov nastavni program uključivaće obradu tema poput uloge NATO-a i odbrane zemlje. 

image