Svet

Šveđani će u školama učiti o odbrani zemlje i ulozi NATO-a

Švedska planira izmene školskih programa za više razrede zbog promene "bezbednosne situacije"
Šveđani će u školama učiti o odbrani zemlje i ulozi NATO-a© Elements.envato.com

Švedska će od 2025. godine u školski program starijih razreda uvesti obavezno predavanje na temu totalne odbrane zemlje i uloge NATO-a, saopštila je kancelarija Vlade Švedske.

"Naša bezbednosna situacija se promenila. Zbog toga, a u vezi sa ulaskom Švedske u NATO, važno je da švedski školarci imaju znanja o totalnoj odbrani i NATO-u", rekla je ministarka za škole Lota Edholm.

Pored pitanja totalne odbrane, program će, prema pisanju ruskih medija, obuhvatiti i teme kao što su međunarodno pravo i uloga bezbednosne politike u međudržavnim odnosima.

Iako se zna da će se o ovim temama govoriti u višim razredima, nije isključeno da bi sličan program mogao biti uveden i u onim nižim. 

Ova opcija se, kako piše TASS, trenutno razmatra, a dodatni predlozi koji se tiču izmene školskih programa trebalo bi da budu predstavljeni do 28. februara 2025.

Švedska je, podsetimo, postala zvanična članica Alijanse 7. marta ove godine i time 32. država po redu koja je postala deo ovog pakta.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je nedavno tim povodom istaklo da, prema rezultatima analize javnog mnjenja koje je sproveo švedski list Gcteborgs-Posten, u proseku tri od pet građana te zemlje protivi se učešću švedskih vojnika u borbama ili vojnim vežbama NATO-a.

Znamo da Šveđane niko i nije pitao da li žele da uđu u NATO, poručila je jednom prilikom portparolka ruskog MSP-a Marija Zaharova, dodajući da je odluka o ulasku u Alijansu polarizovala švedsko društvo.

Juče, ona je izjavila da Rusija zna da se u zoni SVO nalaze i švedski plaćenici.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, na teritoriji Ukrajine bilo je oko 90 plaćenika iz Švedske, dok je 25 njih već uništeno. 

image