Rusija

Ruski konstruktori razvili nove upravljačke module za FPV dronove

Unapređivanje upravljačke opreme doprinosi mogućnosti da se FPV dronovi koriste na većim dometima
Ruski konstruktori razvili nove upravljačke module za FPV dronovewww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Stručnjaci iz konstruktorskog biroa "Hermes", deo kompanije "Kajsant", razvili su novi upravljački modul koji može značajno povećati domet ruskih FPV dronova, rekla je za ruski RT Alena Balandina, direktorka razvoja pomenutog preduzeća.

"Konstruktorski biro 'Hermes', novo odeljenje 'Kajsanta', razvio je novi kontrolni modul. Njegova glavna prednost je povećan domet leta FPV dronova bez upotrebe relejne opreme. Sproveli smo odgovarajuće testove i ostvarili domet od 20 km. Ovo je zagarantovana udaljenost leta bez ikakvih dodatnih podešavanja. Poređenja radi, danas, bez repetitora, FPV dronovi sa helikopterskim pogonom lete 5-10 km", izjavila je Alena Balandina.

Prema njenim rečima, kontrolni modul sastoji se od mikrokola i dipolne antene, koji komunikaciju između drona i konzole operatera. Instalacija proizvoda traje oko pet minuta, može se izvršiti na liniji fronta i za to je potrebna samo lemilica.

Pored toga, kako je saopštila Balandina, FPV dronovi već mogu da se koriste na udaljenosti većoj od 100 km. Da bi obezbedili takav domet leta, stručnjaci iz "Hermesa" su napravili set relejnih uređaja otpornih na buku.

"Prilikom razvoja novih repetitora, dizajneri Hermesa su uzeli u obzir specifičnosti sistema PVO. Vojska nastoji da koristi FPV dronove u većem obimu i na znatno većim udaljenostima. Ako je potrebno preći distancu od 20 km, predlažemo korišćenje repetitora koji su otporni na elektronske protivmere neprijatelja i izvore elektromagnetnog zračenja kao što su dalekovodi – koji po pravilu stvaraju smetnje u vazduhu", ističe ona.

Istovremeno, prema rečima Balandinove, novi repetitori su sposobni da obezbede komunikaciju čak i u lošim vremenskim uslovima, sa promenljivim terenom i u prisustvu raznih drugih prepreka, uključujući i urbana područja.

image