Rusija

Ukrajinci pred kolapsom: Ruski napadi i deficit američke pomoći doveli Kijev u težak položaj

Ukrajinska vojska nema dovoljno municije, i tako je već duže vreme, potvrdio je jedan ukrajinski vojnik
Ukrajinci pred kolapsom: Ruski napadi i deficit američke pomoći doveli Kijev u težak položaj© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Ukrajinske snage pokušavaju da zaustave kolaps duž cele linije fronta, piše En-Bi-Si, dodajući da su se stoga Ukrajinci sada fokusirali na ukopavanje.

"Ruski napadi i odlaganje američke pomoći stavljaju Kijev i njegove saveznike u poziciju koja može dovesti do potencijalnog bolnog poraza", navodi En-Bi-Si.

Tešku situaciju opisao je i mlađi vodnik ukrajinske armije, koji je bio u sastavu trupa koje su se povlačile iz Avdijevke.

"Ništa se nije promenilo: tada nismo imali municiju – ni sada je nemamo. Rusi nastavljaju da napreduju bez zaustavljanja", rekao je on prošle nedelje za ovaj američki medij.

Da je situacija na frontu za Ukrajinu teška priznao je i Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski. On je početkom ovog meseca priznao da Rusi sada imaju prednost i da napadaju dan i noć.

Kijev se već mesecima žali da ga je nedostatak naoružanja i municije sa Zapada doveo u izuzetno nepovoljan položaj u sukobu sa Moskvom. Tako je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za "Vašington post" nedavno izjavio da će ukrajinska vojska možda morati da se povuče kako bi smanjila dužinu fronta, količinu municije i broj ljudi neophodan da se linije odbrane održe.

O tome da će Ukrajina možda morati da pristane na neku vrstu kompromisa nedavno je govorio i prvi čovek NATO-a Jens Stoltenberg, a isto to zaključuju i zapadni mediji.

image