Rusija

Ruska vojska oborila američki dron kod Soledara, sledi izvlačenje podataka

Na oborenom američkom izviđačkom dronu su ostale neoštećene dve komponente koje sadrže važne informacije, pa će ruski stručnjaci iz njega izvući korisne podatke
Ruska vojska oborila američki dron kod Soledara, sledi izvlačenje podatakawww.globallookpress.com © Lance Cpl. Sydni Jessee/Keystone Press Agency

Ruska vojska oborila je dron RK-20 "puma" koji je služio za korekciju vatre američkih haubica M777 prema položajima oružanih snaga Rusije, potvrdio je vojnik dobrovoljačkog korpusa iz odreda Irbis, koji deluju u sastavu grupe Jug.

"Ova ptica je dizajnirana da koriguje vatru iz američkih haubica – 'tri sekire', tj. haubica  M777, ali i drugog artiljerijskog oružja. Dakle, ova ptica leti visoko i vidi daleko", rekao je ruski vojnik.

Američki dron je pao kod Soledara u blizini okruga Orehovo-Vasiljevka, precizirao je ruski vojnik.

Na oborenom američkom dronu je ostao neoštećen modul za video nadzor sa laserskim nišanom i kontrolni modul, koji sadrži informacije o samoj bespilotnoj letelici, dodao je.

"Odatle ćemo da izvučemo korisne informacije. Saznaćemo odakle poleće i šta vidi", dodao je ruski vojnik.

RK-20 "puma" je mala izviđačka bespilotna letelica proizvedena u SAD. Prema otvorenim izvorima, do kraja 2022. godine je 16 ovakvih dronova poslato Kijevu. Cena jednog takvog drona je oko 250.000 dolara.

image