Rusija

Oslobođeno Očeretino u Donjeckoj Narodnoj Republici: Naselje u potpunoj kontroli Rusije

Ovu vest je danas potvrdilo Ministarstvo odbrane Rusije
Oslobođeno Očeretino u Donjeckoj Narodnoj Republici: Naselje u potpunoj kontroli RusijeGetty © Manu Brabo / Stringer

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su ruske snage oslobodile mesto Očeretino u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Naselje je sada u potpunoj kontroli Rusije.

"RIA Novosti" objašnjavaju da je Očeretino strateški važno za rusku vojsku. Nalazi se na visini sa koje je udobno planirati i sprovoditi ofanzivu istovremeno u dva pravca. 

Pre svega, ruska vojska odatle može da udari po bočnim stranama ukrajinskih trupa, koje pokušavaju da zadrže mesto Berdiči i dobiju na vremenu da organizuju novu liniju odbrane na zapadu.

Osim toga, iz Očeretina se otvara put ka jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze u pozadini i koje drže selo Njujork. Njegovo oslobođenje će biti ključ za Đeržinsk (Toreck). Upravo iz ovog grada ukrajinska vojska napada Gorlovku, jedan od najvećih gradova u DNR.

Zauzimanje Očeretina će, takođe, omogućiti ruskim snagama da razvijaju ofanzivu prema selu Vozdviženka koje se nalazi na osam kilometara odatle. Ukoliko se i ovo selo zauzme, ruska vojska će uspeti da izbije na autoput Krasnoarmejsk-Konstantinovka, a to je važan put za snabdevanje svih ukrajinskih trupa u Donbasu. 

Zauzimanje Očeretina je bitno i zbog još jedne stvari - ruska vojska će sada moći da preseče logističke rute koje povezuju tri ključna vojna čvorišta Oružanih snaga Ukrajine – Konstantinovku, Krasnoarmejsk (Pokrovsk) i Veliku Novoselku.

image