Rusija

Borbe u pograničnim delovima Harkovske oblasti: Ukrajinske vlasti povlače stanovništvo iz Vovčanska

Naši borci nastavljaju da potiskuju neprijatelja, saopštio je Vitalij Gančev, šef proruske administracije Harkovske oblasti
Borbe u pograničnim delovima Harkovske oblasti: Ukrajinske vlasti povlače stanovništvo iz VovčanskaGetty © Russian Defense Ministry/Handout/Anadolu

U Harkovskoj oblasti vode se trenutno vode borbe na nekoliko sektora duž linije kontakta, koji se nalaze u pograničnoj oblasti, napisao je šef proruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev na svom telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

On je apelovao na lokalno stanovništvo da ne napušta svoja skloništa, osim ako nije neophodno i da ne naseda na informativne provokacije.

"Prema informacijama sa Harkovskog pravca naši borci nastavljaju da potiskuju neprijatelja. Borbe se vodi na nekoliko sektora linije kontakta, uključujući i one u pograničnoj oblasti", napisao je on.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti su naredile evakuaciju civilnog stanovništva iz grada Vovčanska i okolnih naselja u blizini granice sa RF, što je saopštio šef gradskih vlasti Tamaz Gambarašvili, prenose RIA Novosti.

"Sada evakuišemo stanovništvo. Izvodimo ih iz Vovčanska i okolnih naselja", izjavio je on za lokalnu radio stanicu i dodao da se većina žitelja evakuiše ličnim prevoznim sredstvima.

Tokom dana na brojnim ruskim i ukrajinskim telegram kanalima specijalizovanim za vojne teme i SVO su se tokom dana pojavile informacije o napredovanju ruskih snaga u pojedinim delovima Harkovske oblasti duž granice sa Rusijom.

Međutim, za sada ostaje nepoznato da li se zaista radi o novoj ofanzivi ruskih snaga ili su samo u pitanju operacije nasilnog izviđanja, kako bi se ispitale odbrambene sposobnosti neprijatelja na ovom delu fronta i unela pometnja u redove ukrajinske vojske.

image