Rusija

Putin stigao u Harbin: Očekuje se otvaranje rusko-kineskog EKSPO-a

Putin će sumirati rezultate državne posete odgovarajući na pitanja novinara
Putin stigao u Harbin: Očekuje se otvaranje rusko-kineskog EKSPO-a© Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Tanjug

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Harbin, drugi grad koji posećuje u okviru državne posete NR Kini.

Očekuje se, kako pišu ruski mediji, da će tamo otvoriti 8. Rusko-kineski EKSPO i 4. rusko-kineski forum o međuregionalnoj saradnji.

Kako piše TASS, tome je prethodio izuzetno naporan dan u kineskoj prestonici, Pekingu, gde je Putin održao nekoliko rundi razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Dvojica lidera razgovarala su, ne samo o čitavom spektru rusko-kineskih odnosa, već i o najhitnijim pitanjima sa međunarodnog dnevnog reda.

Šefovi Rusije i Kine učestvovali u ceremoniji potpisivanja dokumenta i dali zajedničku izjavu. Nakon ovoga, održan je svečani prijem u čast predsednika Rusije. Putin i Si Đinping prisustvovali su i gala koncertu povodom 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Kine i otvaranja Rusko-kineske godine kulture. 

Putin se u Pekingu sastao i sa premijerom Državnog saveta Narodne Republike Kine Li Đijangom.

U ime predsednika Kine, Putina će u Harbinu pratiti Sijev zamenik Han Dženg.

Nakon ceremonije otvaranja Rusko-kineskog EKSPO-a i Foruma međuregionalne saradnje, Putin će razgledati izložbu.

Šef ruske države posetiće crkvu Pokrova Presvete Bogorodice i položiti venac na Spomenik sovjetskim vojnicima poginulim u borbama za oslobođenje Kine.

U popodnevnim časovima, predsednik će posetiti Politehnički univerzitet u Harbinu, gde će se sastati sa studentima i nastavnicima Politehničkog univerziteta. Putin će sumirati rezultate državne posete odgovarajući na pitanja novinara iz "Kremljanskog bazena".

image