Rusija

Kremlj o Blinkenovoj izjavi: Nespretno i grubo

Portparol Kremlja kratko se osvrnuo na izjavu američkog državnog sekretara SAD koji je, kako prenose mediji, izjavio da Amerika, uprkos zvaničnom saučešću, ne žali zbog smrti iranskog predsednika
Kremlj o Blinkenovoj izjavi: Nespretno i gruboGetty © Anadolu / Contributor

Izjava američkog državnog sekretara Entoni Blinkena da iranski narod i ceo svet imaju korist od toga što je predsednik Irana Ebrahim Raisi poginuo je "nespretna i gruba izjava", ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Znate, ja još nisam video u originalu tu izjavu. Teško je poverovati u to da bi diplomata, tim pre tako istaknuti visoki predsednik takve zemlje kao što su SAD, mogao da, diplomatski rečeno, da tako nespretnu izjavu, koja je u suštini gruba izjava prema celom narodu", poručio je Peskov.

Rusija se pridržava međunarodnog prava i u svemiru

Komentarišući tvrdnje Vašingtona da je Rusija lansirala satelit u zemljinu orbitu koji bi mogao da bude oružje, iz Kremlja danas kažu da se Moskva drži svih do sada postignutih sporazuma i da ne krši međunarodno pravo.

"Više puta smo se zalagali za zabranu lansiranja bilo kakvog oružja u svemir. Nažalost, ove naše inicijative su odbijene, a odbile su ih i Sjedinjene Američke Države", poručio je Peskov.

Prethodnog dana, Savet bezbednosti UN odbio je da usvoji rezoluciju koju je predložila Rusija, a koja ima za cilj zabranu širenja oružja u svemiru. 

Protiv ruskog predloga rezolucije istupili su SAD, Francuska, Velika Britanija, Japan, Slovenija, Republika Koreja i Malta. Švajcarska je bila uzdržana.

Situacija u svetu napeta, ali Zapad odbija dijalog

Peskov je još poručio da je situacija u svetu napeta i da zahteva detaljan razgovor kako bi se pronašao izlaz iz ove situacije, ali da kolektivni Zapad to odbija.

Kako je pojasnio, dijalog odbijaju ključni igrači.

Moskva priznaje Palestinu kao državu

Rusija priznaje Palestinu, potvrdio je portparol Kremlja nakon vesti da su Norveška, Irska i Španija danas saopštile da su priznale Palestinu kao nezavisnu državu.

"Ruska Federacija je naslednica Sovjetskog Saveza. Sovjetski Savez je već u završnoj fazi svog postojanja priznao državu Palestinu. I to se apsolutno poklapa sa relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN i pristupom koji se zasniva na principu dve države. Dakle, mi smo pravni naslednici Sovjetskog Saveza i nastavljamo sa svojim doslednim i otvorenim stavom po tom pitanju", izjavio je danas Peskov. 

Palestinu kao državu prethodno su, podsetimo, priznale i Švedska (2014. godine) i današnjih osam članica EU - Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka, koje su to učinile 1988, još pre ulaska u Uniju. 

image