Rusija

Rusija se sprema za sastanak G20: Staćemo na put politizaciji ekonomske saradnje

Ruske diplomate će, zajedno sa istomišljenicima, govoriti o teškoj situaciji u međunarodnim odnosima, iz koje stalno proističu sukobi, nestabilnost i trgovinski ratovi, najavio je ruski diplomata Marat Berdijev
Rusija se sprema za sastanak G20: Staćemo na put politizaciji ekonomske saradnjeGetty © Igor Golovniov/SOPA Images/LightRocket

Rusija će striktno da suzbije svaki pokušaj veštačke politizacije ekonomske saradnje Grupe 20 na predstojećem sastanku predstavnika u Rio de Žaneiru koji će se održati od 3. do 5. jula, poručio je ambasador ruskog Ministarstva spoljnih poslova za pitanja G20 Marat Berdijev na Telegramu.

Sastankom predstavnika G20 u Rio de Žaneiru će započeti praktičan rad na izradi nacrta završnog dokumenta samita G20, koji će ove godine biti održan u Rio de Žaneiru od 18. do 19. novembra.

"Ključne teme koje su ove godine odabrale naše brazilske kolege su borba protiv siromaštva i gladi, sprovođenje energetskih tranzicija pravično, bez ugrožavanja ekonomskog napretka, reforma institucija globalnog upravljanja. Rusija u potpunosti podržava ovu agendu", napisao je Berdijev.

Istovremeno, prema rečima ruskog diplomate, na zahtev zapadnih članica kojima rukovode SAD i Anglosaksonci, diplomate će se dotaći i geopolitičkih pitanja.

Rusija će, zajedno sa istomišljenicima, govoriti o teškoj situaciji u međunarodnim odnosima, iz koje stalno proističu sukobi, nestabilnost i trgovinski ratovi, naveo je Berdijev.

"Žestoko ćemo se suprotstaviti svakoj politizaciji ekonomske saradnje ili pokušajima G7 da nametne svoje lažne jednostrane procene događaja u međunarodnoj areni", poručio je Berdijev.

image