Svet

Brazil želi da Putin dođe na samit G20

Vlada Lule da Silve pokušava da omogući dolazak ruskog lidera
Brazil želi da Putin dođe na samit G20© Britta Pedersen/picture alliance via Getty Images

Brazilska vlada radi na tome da omogući posetu ruskog predsednika Vladimira Putina samitu G20 u Rio de Žaneiru ove jeseni, uprkos nalogu za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda, objavio je list "Folha de S. Paulo".

"Vlada brazilskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve iznela je mišljenje sa pravnim argumentima u prilog poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Brazilu, uprkos činjenici da je za njim raspisana međunarodna poternica. Dokument je prošlog novembra dostavljen Komisiji za međunarodna prava UN", navodi medij.

Ovo telo, inače, trenutno radi na razvoju odredbi o imunitetu za šefove država.

Takav status osigurava da lideri zemalja neće biti krivično gonjeni tokom međunarodnih poseta.

Brazil naglašava da je imunitet za šefove država neophodan "da bi se promovisalo mirno rešavanje međunarodnih sporova i prijateljski odnosi između država, uključujući učešće vladinih zvaničnika na međunarodnim konferencijama i misijama u stranim zemljama".

List je zatražio komentar od brazilskog ministarstva spoljnih poslova, ali su oni odgovorili da neće komentarisati ovo pitanje, jer dokument sadrži inicijalne komentare na temu o kojoj će se tek detaljno raspravljati u okviru Komisije za međunarodno pravo.

image