Svet

Jermenija zvanično postala član Međunarodnog krivičnog suda

Jermenija je postala 124. država koja se pridružila Rimskom statutu i 19. zemlja iz istočnoevropske grupe
Jermenija zvanično postala član Međunarodnog krivičnog sudawww.globallookpress.com © IMAGO/Klaus Rainer Krieger

Jermenija je danas zvanično postala punopravni član Međunarodnog krivičnog suda (MKS), nakon što je prošlog oktobra ratifikovala Rimski statut, čime je priznala nadležnost ovog suda.

Prema podacima MKS, Jermenija je postala 124. država koja se pridružila Rimskom statutu i 19. zemlja iz istočnoevropske grupe koja je to učinila.

"Rimski statut, kojim je utemeljen Međunarodni krivični sud, službeno stupa na snagu za Jermeniju 1. februara", rekao je za agenciju Frans pres jermenski predstavnik za pravna pitanja Jegiše Kirakosjan.

Podsetimo, parlament Jermenije u oktobru je ratifikovao Rimski statut. To znači da je nakon stupanja na snagu ovog dokumenta Jermenija počela da se pridržava Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Ova instanca ranije je izdala poternicu za predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, zahtevajući od država-potpisnica njegovo izručenje, ukoliko bi ruski lider nekada posetio njihovu teritoriju.

Kada je Jerevan doneo ovu odluku, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da rukovodstvo u Jermeniji ne uzima u obzir javno mnjenje.

image