Svet

"Vašington post": Samit G20 pokazao da su SAD sve izolovanije na svetskoj sceni

Američki list ističe da je ovogodišnje okupljanje bilo posve drugačije od prošlogodišnjeg u Indiji – Blinken je tada ima publiku za kritiku Rusije pozivajući se na Povelju UN i principe suvereniteta, dok su u Brazilu diplomate pozvale na iste principe u vezi s ratom u Gazi, na šta su SAD stale u odbranu Izraela
"Vašington post": Samit G20 pokazao da su SAD sve izolovanije na svetskoj sceni© Tanjug/AP Photo/Bruna Prado

Protivljenje Sjedinjenih Američkih Država prekidu vatre u Pojasu Gaze naišlo je na kritike tokom dvodnevnog samita ministara spoljnih poslova zemalja G20 u Brazilu, što je najnoviji znak izolacije Vašingtona o tom pitanju, piše Vašington post.

Iako je sastanak zvaničnika bio zatvoren za javnost, mala grupa novinara čula je razgovor jer je na slušalicama ostao audio-signal, čega nisu bili svesni domaćini skupa.

List tako prenosi da je ministar spoljnih poslova Brazila Mauro Vieira započeo sastanak osuđujuću "paralizu" Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde su SAD prethodno uložile veto na treću rezoluciju o momentalnom prekidu vatre u Gazi, te ističući da ovo stanje neaktivnosti dovodi do gubitka nevinih života.

Australija, iako bliski saveznik SAD, podržala je trenutni prekid vatre u Gazi i upozorila na "dalju devastaciju" koja bi mogla da bude rezultat izraelske najavljene vojne kampanje u južnom gradu Rafi, gde je pobeglo više od milion raseljenih Palestinaca.

"Ponovo poručujemo Izraelu. Ne idite ovim putem. To bi bilo neopravdano", rekla je predstavnica Australije Keti Galager.

Južna Afrika, koja je optužila Izrael da je izvršio genocid u Gazi, poručila je da su svetski lideri dopustili da Izrael prođe nekažnjeno, te da su svi izneverili narod Palestine.

Komentari koje su pojedini novinari slučajno čuli ukazali su na "oštar kontrast" u odnosu na skup G20 u Indiji prošle godine, gde je američki državni sekretar Entoni Blinken pokušao da ujedini svetske sile u osudi ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Blinken je tada ima publiku za kritiku Rusije pozivajući se na Povelju UN i principe suvereniteta, dok su u Brazilu diplomate pozvale na iste principe u vezi s ratom u Gazi, na šta su SAD stale u odbranu Izraela.

"Da smo, na primer, bili ujedinjeni oko principa navedenih u Povelji UN, tragedija u Palestini ne bi trajala više od tri meseca", rekao je južnoafrički ministar.

List piše da je jedino Argentina delimično bila na strani SAD, pošto je zvaničnik iz te zemlje osudio "terorističke akcije Hamasa" i pozvao na "bezuslovno oslobađanje talaca".

Blinken je na sastanku izneo stav Vašingtona koji ne podržava momentalni prekid vatre jer bi to, prema njegovim rečima, omogućilo Hamasu da ponovo napadne Izrael.

image