Svet

Modi poziva na reformu međunarodnih institucija: Obratite pažnju na potrebe Globalnog juga

Ministar spoljnih poslova Indije Subrahmanjam Džaišankar zatražio je "savremeniji" SB UN
Modi poziva na reformu međunarodnih institucija: Obratite pažnju na potrebe Globalnog juga© AP Photo/Jon Gambrell

Premijer Indije Narendra Modi istakao je da je neophodno revidirati međunarodne institucije koje bi morale da obratite veću pažnju na potrebe zemalja u razvoju, te da države Globalnog juga treba da uzmu veće učešće u donošenju odluka.

"Danas, kada transformišemo našu zemlju, zar ne bi trebalo da dođe do reformi i u međunarodnim institucijama", upitao je Modi i dodao da je Globalni jug  nedovoljno zastupljen.

Nju Delhi je do 2022. godine proveo dve godine kao nestalni član Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i jedan je od vodećih glasova koji pozivaju na reforme u UN. 

Ministar spoljnih poslova Indije Subrahmanjam Džaišankar zatražio je "savremeniji" SB UN u kojem bi Indija bila stalni član na 78. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku prošle godine. O predloženim reformama će se verovatno razgovarati na Samitu budućnosti UN u septembru ove godine.

Modi je u Dubaiju pozvao svetske lidere da slušaju glas Globalnog juga i uzmu u obzir njihove prioritete. Pored toga, Modi je zatražio da međunarodna zajednica podeli resurse sa zemljama kojima su najpotrebniji.

Indija se sve više nameće kao de fakto lider Globalnog juga, što je termin koji se odnosi na zemlje koje se prevashodno nalaze u Africi, Aziji i Latinskoj Americi i koje se u poređenju sa bogatijim ekonomijama takozvanog Globalnog severa često opisuju kao manje razvijene ili nerazvijene.

Nju Delhi je takođe, za vreme njihovog predsedavanja prošle godine, bio jedan od vodećih faktora kada je u pitanju uključivanje Afričke unije u G20. Povodom perioda indijskog predsedavanja G20, Modi je saopštio da je svet konačno "čuo eho Globalnog juga".

Govoreći na Samitu svetskih vlada, Modi je naglasio da su svetu potrebne vlade koje su inkluzivne i koje koriste tehnologiju da bi olakšale reforme. 

"Moraćemo da pronađemo zajednička, globalna rešenja za nove izazove poput veštačke inteligencije, kriptovaluta i sajber kriminala", upozorio je indijski lider. 

On je dodao da će države morati da održe ravnotežu između nacionalnog suvereniteta i međunarodne međuzavisnosti. Države, istakao je, moraju da poštuju međunarodnu vladavinu prava, dajući pritom prioritet nacionalnim interesima.

Ističući da poverenje u vlade opada posle pandemije kovid-19, Modi je istakao da indijska javnost i dalje ima "potpuno poverenje" u "dobre namere i posvećenost njegove vlade". Ovo je, prema indijskom lideru, rezultat fokusa njegove vlade na ispunjavanju "potreba i snova" ljudi. 

image
VV inauguration
banner