Ekonomija

UN: Realne plate porasle samo u Rusiji i još dve zemlje G20

Radnici u Kini, Rusiji i Meksiku su zabeležili porast zarade prilagođene inflaciji 2023. godine, otkriva novi izveštaj
UN: Realne plate porasle samo u Rusiji i još dve zemlje G20www.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Samo tri zemlje u G20 su prošle godine zabeležile rast realnih plata, otkriva novi izveštaj agencije UN.

Kina, Rusija i Meksiko bile su jedine vodeće ekonomije koje su imale pozitivan rast realnih plata 2023. godine, pokazalo je istraživanje. Realne plate su termin koji se koristi da opiše iznos novca koji pojedinac zadrži nakon obračuna efekta inflacije, ili izražen u smislu kupovne moći za razliku od stvarnog iznosa prihoda.

Rad pod nazivom "Svetsko zapošljavanje i socijalni izgledi. Trendovi 2024", pripremila je Međunarodna organizacija rada Ujedinjenih nacija. Prema dokumentu, Kina i Rusija su zabeležile najjače dobitke, pošto je rast produktivnosti rada u te dve zemlje bio među najvišima u grupi G20.

Međutim, druge vodeće ekonomije zabeležile su pad realnih plata, pri čemu je najizraženiji pad zabeležen u Brazilu, Italiji i Indoneziji, navodi se u dokumentu.

"Većina zemalja G20 sa dostupnim podacima o platama zabeležila je pad realnih plata 2023. godine, što znači da povećanje plata nije bilo u stanju da drži korak sa inflacijom", navodi se u izveštaju.

Ekonomski rast u kategoriji koju je agencija UN za rad definisala kao Evropa i Centralna Azija nastavio je da opada treću godinu zaredom prošle godine, navodi se u izveštaju. Svetska banka očekuje da će se 2024. privredni rast preokrenuti, delom zbog jačih rezultata u Poljskoj, Rusiji i Turskoj.

Prema najnovijim projekcijama Svetske banke, ruska ekonomija će rasti za 1,3 odsto u 2024. i 0,9 odsto u 2025. godini, nakon što je nadmašila očekivanja u 2023. godini.

image