Sport

Vimbldon kažnjen zbog zabrane za Ruse i Beloruse - 1.000.000 dolara i nova pretnja ATP

ATP je odlučio da drakonski kazni organizatore trećeg grend slema u sezoni i uputi im novu opomenu da bi naredne godine mogle da ih čekaju još drastičnije sankcije ukoliko se odluče na sličan potez
Vimbldon kažnjen zbog zabrane za Ruse i Beloruse - 1.000.000 dolara i nova pretnja ATPGetty © Shaun Botterill / Staff

Britanska teniska asocijacija (LTA) i organizatori Vimbldona kažnjeni su od strane Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) sa 1.000.000 američkih dolara.

Ova odluka doneta je zbog ovogodišnje zabrane učešće ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama na trećem grend slemu sezone.

LTA je uoči ovogodišnjeg Vimbldona donela odluku da zbog rata u Ukrajini ne dozvoli takmičarima iz Rusije i Belorusije da nastupe na turniru. Ranije je VTA već kaznio LTA, a sada se oglasila i organizacija koja upravlja muškim tenisom. Organizatori Vimbldona će morati da plate 1.000.000 dolara, a dobili su i pretnju da bi mogli da izgube svoje članstvo u ATP ukoliko i tokom 2023. donesu sličnu odluku.

"LTA je duboko razočarana odlukom. ATP u svojim nalazima nije prepoznao specifične okolnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, kao ni odgovor međunarodne sportske zajednice i Vlade Velike Britanije na tu invaziju. ATP ovo vidi kao čisto kršenje njihovih pravila, uz iznanađujući manjak empatije za situaciju u Ukrajini, kao i jasan nedostatak razumevanja za posebnu situaciju u kojoj se LTA našla", navodi se u saopštenju LTA.

Ova organizacija navodi i da će zbog kazne ATP trpeti brojni čelendžeri koji su organizovani u toj zemlji kako bi se dale veće šanse slabije rangiranim igračima za zaradu. Vimbldon je ove godine bio kažnjen i time što se taj turnir nije bodovao za ATP i VTA liste, pa je tako i Novak Đoković kao šampion turnira ostao bez 2.000 bodova.

image