Sport

FIFA kaznila Srbiju zbog navijača i skandiranja, sankcije i za sedmoricu igrača

Svetska kuća fudbala rešila je da izrekne kazne zbog dešavanja na utakmici Srbija - Švajcarska na Svetskom prvenstvu, ali nisu samo "orlovi" kažnjeni
FIFA kaznila Srbiju zbog navijača i skandiranja, sankcije i za sedmoricu igračaGetty © Lars Baron / Staff

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv fudbalskih saveza Argentine, Srbije, Meksika i Ekvadora zbog ponašanja igrača i navijača na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, saopštila je krovna fudbalska organizacija.

FIFA je kaznila selekciju Srbije sa 50.000 švajcarskih franaka zbog skandiranja navijača na meču sa Švajcarskom tokom kog su pojedini igrači Švajcarske vređani na nacionalnoj osnovi.

Na sajtu FIFA navedeno je da je sankcija izrečena zbog kršenja članova 13 ("diskriminacija") i 12 ("Neprimereno ponašanje igrača i zvaničnika") FIFA Disciplinskog kodeksa. Kao razlog je navedeno "skandiranje srpskih navijača i neprikladno ponašanje navijača i članova tima", a individualno su kažnjena sedmorica igrača zbog dešavanja na utakmici Srbija - Švajcarska.

No, to nije jedina kazna koju je FIFA izrekla gotovo mesec dana od završetka turnira u Kataru.

Fudbaleri Argentine su nakon trijumfa u finalu Mundijala burno slavili. Trčali su i pevali kroz prostor za zvanične intervjue i pritom oštetili slabe pregradne zidove. Potom se nisu odazvali na poziv da razgovaraju sa međunarodnim medijima.

Meksiko je kažnjen sa 100.000 švajcarskih franaka zbog anti-gej skandiranja navijača iz Meksika, dok je Ekvador kažnjen sa 20.000 evra zbog uvreda tokom skandiranja navijača Ekvadora na račun Čilea.

image