Sport

Đoković: Uskoro će pasti mnoge maske!

Novak Đoković prezadovoljan pobedom nad Aleksom De Minorom u osmini finala Australijan opena i zahvalan kritičarima što sumnjaju u njegovu povredu
Đoković: Uskoro će pasti mnoge maske!Getty © Clive Brunskill

Đoković je izborio plasman u četvrtfinale Australijan opena, pošto je u osmini finala deklasirao domaćeg tenisera Aleksa de Minora 6:2, 6:1, 6:2.

"Ovo je najbolji meč za mene ove godine, savršen meč. Idem dan za danom, iscrpljujuće je na mnogo načina zbog tretmana, ali je bilo neophodno da bih mogao da igram. Nisam osećao bol, drago mi je da je telo odgovorilo kako je trebalo. Pre nedelju dana nisam razmišljao o tituli, već samo da budem u dovoljno dobrom fizičkom stanju da odigram naredni meč. Sve do večeras... Kada sam video kako igram i kako se osećam, pomislio sam da mogu do da idem do kraja. Uvek verujem da mogu do kraja, ali zbog povrede, sve do ovog meča, ništa mi nije ulivalo nadu da to sada mogu", rekao je Novak na konferenciji za medije.

Novak će u četvrtfinalu igrati protiv Rusa Andreja Rubljova, a srpski teniser je jedini preostali igrač na AO koji ima osvojenu grend slem titulu.

"Laska mi što sam jedini igrač koji je preostao na turniru sa već osvojenom grend slem titulom, ali to neće praviti razliku. Cicipas je, uz mene, najiskusniji igrač - igrao je u završnim fazama grend slemova. Deluje kao neko ko je spreman da napadne titulu. Mladi igrači iz SAD igraju sjajno na ovom turniru. Sve je moguće, videćemo."

Đoković ne krije šta mu je cilj i kaže da jasno vidi put do njega.

"Glad uvek postoji, zbog toga se i dalje bavim tenisom na ovom nivou. Iako je to profesionalni sport, i dalje je i igra. Kao dete sam počeo da igram tenis jer mi se igralo. Na taj način sam zavoleo tenis. Iz te čiste emocije prema sportu. I dalje postoji ta iskra, ali sa druge strane postoje i ambicije - uvek najviše moguće. Nemam problem da to podelim sa ljudima, iako mnogima možda smeta. Želim da osvojim turnir, želim da ispišem istoriju - za sebe, svoj narod, za sport u Srbiji, za svetski tenis... Vrlo je jasno za mene i to me uvek usmerava, kako da pristupam treninzima i kako da se pripremam, komuniciram sa ljudima oko sebe, kakav tim da stvorim."

Prethodnih dana su se pojavili teoretičari zavere, koji sumnjaju u Novakovu povredu, a u Đokovićevu odbranu je stao i legenderni Boris Beker.

"Oni koji sumnjaju, sumnjaće i dalje... Ostavljam to njima. Interesantno je kako se sumnja samo u moje povrede. A kada se drugi igrači povrede, onda su oni žrtve... Znate tačno o kome je reč. A ja se pretvaram? To je vrlo interesantno. Nemam potrebu da nekome nešto moram da dokažem. Imam snimke, ultrazvuk, sve... Da li ću to objaviti, još ne znam. Zavisi kako se budem osećao. Apsolutno me ne interesuje u ovom trenutku šta ljudi pričaju i misle. Zabavno mi je i zanimljivo kako se samo nastavlja takav narativ oko mene, a drugačiji je kod ostalih igrača. Ali dobro, navikao sam da se suočavam sa tim. To me dodatno motiviše i daje mi snagu. Hvala im".

"Pašće mnoge maske. Pogotovo maske koje su se stvorile u poslednje dve godine, sa pandemijom... To me baš interesuje  - šta će budućnost da donese, ne samo u sportu... Dobro, to je druga tema".

Novinare je zanimao i odnos između Novaka i Aleksa De Minora, ali srpski teniser kaže da on ni ne postoji.

"Poštujem ga kao rivala, kao kolegu, kao što svakog poštujem. Nemam problem da se javim njemu, njegovom timu, kao što to sa svakim radim. Nikakav drugačiji odnos nemam sa njim, nikakvu komunikaciju... Pokazao je prošle godine šta misli o meni", rekao je Đoković.

image