Sport

Vimbldon doneo radikalnu odluku - mečevi u dublu biće drastično kraći

Organizatori su doneli odluku o promeni formata takmičenja u muškoj konkurenciji parova
Vimbldon doneo radikalnu odluku - mečevi u dublu biće drastično kraćiGetty © Julian Finney / Staff

Australijan open ulazi u samu završnicu i sve je bliži vikend, kada će biti pobednici prvog grend slema u sezoni, kako u muškoj, tako i u ženskoj situaciji.

I dok je sav fokus na Melburnu, organizatori Vimbldona doneli su radikalnu odluku pred ovogodišnji turnir, pošto su rešili da značajno skrate trajanje dubl mečeva u muškoj konkurenciji.

Od 2023. godine, mečevi u muškom dublu na Vimbldonu igraće se na dva dobijena seta, a ne tri, kako je do sada bio slučaj. Vimbldon je bio poslednji grend slem turnir na kom su se mečevi u muškom dublu igrali kao i u muškom singlu.

No, sada su organizatori saopštili da su doneli odluku o skraćivanju mečeva posle "širokih konsultacija" i da se tom odlukom Vimbldon uskladio sa ostalim grend slem turnirima, gde se odavno igralo na dva dobijena seta.

"Takođe, ovo će omogućiti lakše određivanje rasporeda mečeva, a i ohrabriće više igrača da se prijave za dubl", naveli su organizatori. Mnogi teniseri nisu želeli da igraju dubl na Vimbldonu zbog toga što bi im značajno oduzimao energiju za takmičenje u singlu.

Metju Ebden i Maks Pursel su poslednji osvajači muškog dubla na tri dobijena seta. Oni su u finalu Vimbldona 2022. pobedili Hrvate Nikolu Mektića i Matea Pavića 7:6, 6:7, 4:6, 6:4, 7:6. Taj meč trajao je četiri sata i 11 minuta. Takvih mečeva u dublu više neće biti...

image