Sport

On je Novaka poslednji pobedio u Australiji - nestao je sa teniske mape

Južnokorejac danas ima 26 godina, a poslednji meč u singlu odigrao je pre dve i po godine i uopšte nije rangiran na ATP listi
On je Novaka poslednji pobedio u Australiji - nestao je sa teniske mapeGetty © Cameron Spencer / Staff

Novak Đoković je na Australijan openu u nedelju osvojio svoj 10. trofej, a ukupno 22. grend slem u karijeri. Tako je nastavio seriju od pet godina bez poraza na tlu Australije.

Najbolji teniser sveta je trenutno u nizu od 41 pobede u Australiji, a mnogi su zaboravili na momka koji ga je poslednji savladao u toj zemlji. Teniser iz Južne Koreje Čung Hjeon je potpuno nestao sa teniske mape!

Bilo je to u 4. kolu Australijan opena 2018. godine. Đoković se i dalje mučio sa povredom lakta koja mu je "osakatila" prethodnu sezonu, a u Melburnu je te godine igrao sa posebnim steznikom oko desne ruke.

A onda je Novak naleteo na talentovanog južnokorejskog tenisera Čunga Hjeona, koji ga je šokirao i savladao 3:0. Bio je to težak poraz koji je naterao Đokovića da ode na operaciju, nakon koje je mogao da se u potpunosti vrati svojim najboljim partijama i osvajanju grend slem trofeja.

Čung je bio veliki talenat i nada čitave Azije, no, od avgusta prošle godine više nije rangiran na ATP listi. Danas on ima 26 godina, a nekada je bio prvi pobednik "Next Gen" turnira, gde je pobeđivao Danila Medvedeva, Andreja Rubljova i Denisa Šapovalova.

Južnokorejac je te 2018. stigao do polufinala Australijan opena, gde je predao meč tokom drugog seta meča protiv Rodžera Federera, potonjeg šampiona. Tokom iste godine je stigao i do 19. mesta na ATP listi, što je bio njegov najbolji plasman. No, ubrzo su usledili problemi i veliki broj povreda mu je sve otežao.

Propustio je Rolan Garos i Vimbldon, pa izgubio u drugom kolu Ju-Es opena. Naredne godine je opet propustio dva grend slema, dok je 2020. godine morao da igra kvalifikacije za Rolan Garos. Povreda leđa ga je zaustavila i u 2021. godini i bio je van terena gotovo do kraja prošle godine. Poslednji meč u singlu i dalje mu je taj iz kvalifikacija Rolan Garosa od pre dve i po godine, a nedavno je nastupio na turniru parova u južnokorejskom Seulu.

Sa 26 godina, poslednji čovek koji je pobedio Đokovića u Australiji je već odavno daleko od vrhunskog tenisa...

image