Sport

"Bum! Bum! Svet protiv Borisa Bekera" – filmska priča o propadanju slavnog tenisera

Karijera čoveka koji je prešao put od najmlađeg šampiona Vimbldona do uhapšenog i osuđenog prevaranta sada je pretočena u dokumentarni film
"Bum! Bum! Svet protiv Borisa Bekera" – filmska priča o propadanju slavnog teniseraGetty © Steve Powell / Staff

Legendarni nemački teniser Boris Beker, koji je zbog karakterističnog načina igre u mladim danima dobio nadimak "bum bum Beker", rano je osetio kako je na vrhu, a onda i kako izgleda dotaći dno.

Sa 17 godina je, tada još popularnom servis-volej igrom, osvojio Vimbldon i započeo karijeru koju je završio sa šest grend slem trofeja od ukupno 15 titula.

Ona je pretočena u film pod nazivom "Bum! Bum! Svet protiv Borisa Bekera", koji će imati premijeru u nedelju na čuvenom festivalu Berlinale.

"Veoma je teško osvojiti Vimbldon sa 17 godina", rekao je Beker pred veliki događaj.

"Morate da budete malo ludi da biste prešli granicu i uradili stvari koje niko do tada nije ostvario."

I u ovom dokumentarcu će biti reči o zvezdanom putu koji se pretvorio u pakao – od zavisnosti od tableta za spavanje, do zatvorske kazne od osam meseci zbog utaje poreza i lažiranih prihoda.

"Očekujete da svetski sportski šampioni budu kao svi ostali, ali nismo. Imati takav mentalni pristup... U pravom životu to je problem", dodao je Nemac.

Film autora Aleksa Gibnija delo je obožavatelja koji kombinuje detalje sa terena sa intervjuima velikana "belog sporta", uključujući trenutnog "broja 1" Novaka Đokovića, potom Jona Cirijaka, Rumuna koji ga je otkrio, ali i ljutih rivala Džona Mekinroa i Bjerna Borga.

"Ono što volim kod Borisa jeste to što je on, za razliku od mnogih sportista, odličan pripovedač", istakao je Gibni.

Da bi preneo taj osećaj drame, rekao je da je zamislio film kao "doku-vestern", koristeći muziku Enija Morikonea.

Poslednji intervju snimljen je dva dana pre nego što ga je sud u Londonu osudio na zatvorsku kaznu prošlog aprila.

"Nisam znao kako će mi izgledati ostatak života", priznao je Boris, koji je pre nekoliko godina bio Đokovićev trener.

Beker, koji je sam sebe opisao kao filsmog fana sa slabošću prema glumcima koji su "loši momci", poput Šona Pena, Džeka Nikolsona i Marlona Branda, teško je mogao da sakrije svoje oduševljenje što je radio kao filmska zvezda, ali je priznao da više ne može da udara loptu kao nekada.

"Igrao sam veoma fizički i imao mnogo povreda. Ne mogu da kažem koliko mi je delova tela zamenjeno", rekao je nekadašnji kralj moćnog servisa.

"Život teniske mašine za pobeđivanje je mnogo teži nego što izgleda."

image