Sport

Da li Novak ostaje prvi na svetu? Birokratija, "Sanšajn dabl" i dva izazivača

Iako je malo onih koji su iskreno očekivali da će konzervativni aparatus "ujka Sema" biti otvoren za tako naprednu odluku, najbolji teniser sveta će još jednom odsustvovati sa turnira u Kaliforniji i na Floridi
Da li Novak ostaje prvi na svetu? Birokratija, "Sanšajn dabl" i dva izazivačaGetty © Francois Nel / Staff

Teniska sezona nastavlja da se zahuktava, ali i ove godine bez Novaka Đokovića. Najbolji teniser sveta je, za razliku od 2022. godine, mogao da ode u Australiju i kao po navici pokori prvi grend slem u sezoni. Nakon solidnog nastupa u Dubaiju i poraza u polufinalu od Danila Medvedeva, pred Srbinom je nova pauza.

Vreme je za prve masterse u sezoni - američku turneju pod nazivom "Sanšajn dabl". Indijan Vels i Majami će još jednu sezonu u nizu okupljati po 96 tenisera u glavnim žrebovima, ali kao i svaki put nakon 2019. godine, na njima neće biti najdugovečnijeg teniskog hegemona.

Američke vlasti nisu omogućile Novaku Đokoviću specijalnu dozvolu za ulazak u zemlju zbog činjenice da je nevakcinisan protiv korona virusa, iako će na turniru moći da igraju desetine igrača koji su svoje vakcine primili pre gotovo dve godine. No, iako je malo onih koji su iskreno očekivali da će konzervativni aparatus "ujka Sema" biti otvoren za tako naprednu odluku, najbolji teniser sveta će još jednom odsustvovati sa turnira u Kaliforniji i na Floridi.

Šta to onda znači za vrh ATP liste? Đoković je u ponedeljak započeo novu rekordnu, 379. sedmicu na vrhu svetskog tenisa, a da tamo ostane i posle prva dva mastersa u sezoni, zavisiće od rezultata koje budu ostvarivali Karlos Alkaraz i Stefanos Cicipas. Španac i Grk su jedina dvojica koji će moći da iskoriste činjenicu da Đoković neće imati priliku da se bori za čak 2.000 bodova.

Po kojoj računici Novak ostaje prvi?

Đoković je trenutno prvi na ATP listi sa 7.160 bodova i tu će i ostati. Nije igrao "Sanšajn dabl" prošle godine, baš kao što je to bio slučaj 2020. i 2021. Ali rezultati Alkaraza i Cicipasa u Americi prošle godine su bili takvi da bi mogli da očuvaju Novaka na vrhu.

Alkaraz u Indijan Velsu brani 360 bodova i eventualna titula na tom turniru bi mu donela 640 bodova. Ipak, njegov problem je što u Majamiju brani svih 1.000 bodova, zbog osvojenog trofeja prošle godine. Španac bi morao da osvoji oba turnira na ovoj američkoj turneji.

Isti je slučaj i sa Cicipasom. Grk ukupno brani tek 135 bodova na dva turnira, ali njegov zaostatak za Đokovićem je osetno veći. Zbog toga i finalista Australijan opena mora da osvoji "Sanšajn dabl", što je samo po sebi jedan od težih podviga tokom teniske sezone.

Samo sedam tenisera je u istoriji tenisa uspelo to da učini, ali niko nije u tome bio uspešan kao čovek kojem je zabranjeno da uđe u SAD - Đoković je to učinio četiri puta (2011, 2014, 2015. i 2016. godine). Indijan Vels se igra od 8. do 19. marta, Majami potom od 22. marta do 2. aprila, a nova rang lista sa rezultatima sa oba turnira biće ažurirana tek početkom narednog meseca.

I tog 3. aprila bi Đoković mogao da bude najbolji teniser sveta, iako će u tom trenutku biti uskraćen za učešće na dva grend slema i šest masters turnira, kao i 2.000 bodova sa još jednog slema. Pa neka svet vidi imaju li mlađi teniseri kvalitet da iskoriste birokratske poklone koji im se iznova pružaju na tacni...

image