Sport

Četvorica koji fale na Piksijevom spisku - i oni mogu da pomognu Srbiji

Jasno je da će Stojković svoj spisak skratiti uoči okupljanja nacionalnog tima, za početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj naredne godine. Ali četvorica fudbalera nisu ni na širem spisku selektora, a ako već ne bi moglo da se garantuje da zaslužuju mesto na konačnom, njihova imena i te kako su mogla da budu među ovih 36.
Četvorica koji fale na Piksijevom spisku - i oni mogu da pomognu Srbiji© A.K./ATAImages

Ako je Dragan Stojković Piksi tokom prve dve godine mandata na mestu selektora reprezentacije Srbije nešto činio da ga fudbalska javnost ne kritikuje, to su onda spiskovi nacionalnog tima. Kao nikada u skorijoj istoriji - a verovatno i daljoj - na spisku su se gotovo uvek nalazila imena koja nikako ne bi mogla da dovedu do oprečnih mišljenja.

Kao malo kada, pitanje "a zašto nema ovog ili onog igrača" nije se ni postavljalo, čak ni kada je saopšteno kojih 26 će putovati na Svetsko prvenstvo. Sada, Piksijev prvi (širi) spisak u 2023. godini ostavlja kakav-takav prostor za komentare, imajući u vidu da među 36 igrača nema nekoliko onih koji su zaslužili da se nađu makar u ovoj preliminarnoj konverzaciji.

Jasno je da će Stojković ovaj spisak skratiti uoči okupljanja nacionalnog tima, za početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj naredne godine. Prvo će 24. marta u Beograd stići Litvanija, a onda će "orlovi" poleteti za Podgoricu gde će 27. marta igrati protiv Crne Gore. No, četvorica fudbalera nisu ni na širem spisku Stojkovića, a ako već ne bi moglo da se garantuje da zaslužuju mesto na konačnom, njihova imena i te kako su mogla da budu među ovih 36.

Đorđe Petrović - Nju Ingland Revolušn

Govorio je Stojković dosta puta do sada da Srbija ima pregršt kvalitetnih golmana. Tako je jednom na pitanje gde je na spisku Vanja Milinković-Savić šeretski prokomentarisao "gde da ga stavim, da imamo pet golmana?". Od tada, golman Torina postao je nesumnjivi broj jedan među stativama Srbije.

Ali ako je na spisku moglo da bude mesta za Dragan Rosića, čuvara mreže Radničkog iz Niša, trenutno 13-plasiranog tima Superlige Srbije, onda je svakako poziv zaslužio i Đorđe Petrović. Nekadašnji golman IMT-a i Čukaričkog od prošle godine odlično brani u Sjedinjenim Državama.

Među stativama Nju Inglanda sve više privlači pažnju u MLS ligi. U novoj sezoni je na prva dva meča bio nesavladan, prošle sezone je neretko fenomenalnim odbranama pokazivao veliki potencijal, a pre nekoliko nedelja se pojavila i informacija da njegove igre prati i Mančester junajted. Jasno je da Srbija u Milinković-Saviću, Predragu Rajkoviću i Marku Dmitroviću ima odličnu dubinu, tu je sada i Vladan Kovačević koji je odbio Bosnu i Hercegovinu zbog Srbije. Ali ako je već spisak širi, Petrović je nesumnjivo trebalo da bude na njemu.

Mijat Gaćinović - AEK Atina

Na širem spisku nema ni nekada stalnog člana reprezentacije Mijata Gaćinovića, koji ove sezone u Grčkoj sve više uspeva da oživi svoju karijeru, nakon slabog perioda koji je u imao u Hofenhajmu i Nemačkoj. Nekada "zlatni orlić" sa Novog Zelanda danas ima 28 godina i iskustvo 23 nastupa za Srbiju. U Grčkoj ove sezone je zabeležio sedam golova i pet asistencija sa mesta ofanzivnog veznog.

I dok je on ostao izvan šireg spiska, na njemu se našao Veljko Simić iz novosadske Vojvodine, Gaćinovićev vršnjak koji je izgleda do mesta među 36 stigao zahvaljujući pogotku protiv SAD na nezvaničnoj prijateljskoj utakmici na kojoj su Srbiju predstavljali igrači iz Superlige.

Mihajlo Banjac - Krasnodar

Ako je širi spisak već bio prilika da se neka nova imena stave u fokus i neki mlađi igrači "zadrže na oku", onda je nejasno zbog čega na njemu nema Mihajla Banjca. Nekadašnji igrač Inđije i TSC-a je danas fudbaler ruskog Krasnodara, u kom je uspeo da dobije solidnu minutažu u prvoj sezoni i zabeleži dva pogotka i tri asistencije kao centralni vezista. Ne bi to bilo dovoljno da bude deo nacionalnog tima već sada, jer je jasno da Srbija ima sasvim dovoljno boljih opcija u ovom trenutku.

No, ovaj 23-godišnjak ima potencijal da bude igrač na kog bi moglo da se računa u narednim godinama, posebno u vidu talentovanog rezerviste koji čeka svoju priliku pored iskusnijih i kvalitetnijih igrača. Ipak, moguće je i da Banjac još uvek nije "na radaru" nastupajući u ruskoj Premijer ligi.

Đorđe Jovanović - Makabi Tel Aviv

Napadač iz Leposavića je neko koga Dragan Stojković dobro poznaje, jer je Jovanović jedini nastup za reprezentaciju Srbije upisao prošlog leta, upravo pod vođstvo Piksija. Bio je to nastup na meču protiv Slovenije u Ligi nacija, ali od tada nije bio pozivan.

I u napadu Srbija ima neobičnu dubinu, usled Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića i Luke Jovića. Sada je zasluženo tu i Dejan Joveljić iz Los Anđeles Galaksija, ali i Jovanović ima svoje argumente. Čak 19 golova za izraelski Makabi iz Tel Aviva u svim takmičenjima ove sezone jasan su pokazatelj da i on zaslužuje mesto makar među 36 najboljih fudbalera Srbije.

I mada je jasno da ovo ništa ne bi značajno promenilo - jer se ne radi o konačnom spisku - i da će sa šireg dosta igrača biti precrtano, ovo je mogla da bude prilika da se pojedincima sa očitim potencijalom ukaže na to da se njihove dobre igre prate.

Jeste pohvalno što je Stojković odlučio da neke od igrača iz Superlige "nagradi" time što su bili deo tima protiv SAD prošlog januara, ali nije za očekivati da će baš ti igrači moći da budu od značajnije pomoći nacionalnom timu u obavezama koje predstoje.

image