Sport

Teniski svet se trese zbog skandala, poznate i tarife za nameštanje mečeva

Francuski "Ekip" objavio da je pokrenuta istraga za 375 mečeva u periodu između 2014. i 2018. godine
Teniski svet se trese zbog skandala, poznate i tarife za nameštanje mečevaGetty © Patrick Smith

Svet tenisa potresa novi skandal oko nameštanja mečeva i, prema pisanjima najvećeg francuskog lista, mogao bi da bude najveći u istoriji "belog sporta".

"Ekip" piše da nadležna tela istražuju 375 mečeva odigranih između februara 2014. i juna 2018. godine, uključujući i 181 tenisera koji su učestvovali u navodnom nameštanju.

Vođa kriminalne operacije navodno je 32-godišnji Grigor Sargasjan, poznat kao "master", kriminalac povezan sa jermenskom mafijom. On se tereti da je podmićivao tenisere i nameštao mečeve.

Sargasjan je već odslužio osam meseci zatvora, pošto je uhapšen pod istim optužbama, a nedavno se pojavio i na suđenju u Belgiji.

U spornim mečevima najčešće su učestvovali igrači ispod 200. mesta na ATP rang-listi, koji teško mogu da žive od igranja tenisa. Francuski igrači Mik Leskur i Žil Okala, teniseri za koje je već potvrđeno da su bili deo mreže koja je nameštala mečeve, suspendovani su od decembra prošle godine.

U javnost su izašle i tarife za nameštanje. Tako su svi osumnjičeni u ovoj aferi za izgubljeni gem u pojedinačnom meču dobijali 400 evra, za izgubljen meč parova u dva seta dobijali bi po 2.000 evra, a najviše se delilo oko 3.000 evra.

Navodno je ukupno kroz račune glavnih ljudi operacije prošlo oko osam miliona evra u periodu od dve godine.

image