Sport

Mari na strani Ukrajine: Treba govoriti o pravom problemu, a ne o tome da li Rusi mogu da igraju

Najbolji britanski teniser svih vremena istakao je da treba otvoreno govoriti o ratu u Ukrajini, a ne samo sažaljevati Ruse i Beloruse kojima nije dozvoljeno da učestvuju na sportskim takmičenjima
Mari na strani Ukrajine: Treba govoriti o pravom problemu, a ne o tome da li Rusi mogu da igrajuGetty © Clive Brunskill

Endi Mari, povodom odluke Vimbldona da omogući učesnicima iz Rusije i Belorusije da se takmiče kao neutralni sportisti, izjavio je da ljudi imaju pogrešan pristup i da bi trebalo da se govori o pravom problemu.

Govoreći za "Tenis mejdžors" u Monte Karlu, Mari je istakao da teniska zajednica mora da učini sve kako bi pomogla ukrajinskim igračicama i igračima, njihovim porodicama i Ukrajini generalno.

"Znao sam unapred šta će se dogoditi", prokomentarisao je odluku Vimbldona.

"Mislim da je veoma važno nastaviti da se govori o onome što se zaista dešava u Ukrajini trenutno, a ne stavljati fokus na nekoliko tenisera i sportista koji će možda ili možda neće učestvovati na sportskim događajima."

Dodao je da je nedostatak podrške najvećem turniru na svetu čelnicima Vimbldona ostavio mali izbor.

"Teška odluka za Vimbldon. Ostatak sporta je otišao u potpuno suprotnom pravcu u odnosu na njih, što je odluku učinilo izuzetno teškom. Ali ne mislim da bi trebalo toliko govoriti o odluci. To odvlači pažnju sa onoga što se stvarno odigrava. Ne želite to da se dešava, želite da pravi problem bude ispred svih tih diskusija."

Momak iz Danblejna prošle godine dobio je nagradu "Artur Eš" za humanitarno delovanje jer sav nagradni fond, više od 630.000 funti, dao za pomoć Ukrajini.

Trostruki grend slem šampion saoseća sa kolegama iz Ukrajine i, baš kao Petra Kvitova koja je dala izjavu pre nekoliko dana, želi da se učini više.

"Osećam empatiju prema teniserima iz Ukrajine. Video sam da su neke teniserke govorile koliko im je teško i osetio da je možda trebalo da dobiju veću podršku. Morate razumeti njihovu situaciju takođe, a ne samo onih igrača kojima nije bilo dozvoljeno da igraju prošle godine. To su Ukrajinci čije porodice su pogođene celokupnom situacijom i oni prolaze kroz neverovatno težak period. To je ono što je važno", zaključio je Mari.

Vimbldon će nastaviti da pomaže Ukrajini, pošto će i ove godine izdvojiti značajna sredstva preko svoje fondacije.

Najveći turnir na svetu na programu je u Londonu od 3. do 16. jula.

image